• Tržište
  • 04.08.2020. 15:00

Amerika u Kinu isporučila rekordne količine kukuruza

Kineski kupci unaprijed su rezervirali pakete, a kupovina je već sada na nezapamćenoj visokoj razini. Prodaja kukuruza 30. jula procijenjena je na oko 325 miliona dolara.

Foto: JumpStory
  • 83
  • 8
  • 0

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) priopštilo je kako su privatni izvoznici u Kinu isporučili 1.937 miliona tona kukuruza te tako nadmašili procjenu od 1.927 miliona tona.

Kineski kupci unaprijed su rezervirali pakete, a kupovina je već sada na nezapamćenoj visokoj razini. Prodaja kukuruza 30. jula procijenjena je na oko 325 miliona dolara.

U odvojenom izvješću, USDA je i navela da je prodaja soje u Kini do 23. jula porasla na 1.925 miliona tona, što predstavlja najveću potrošnju od 17. novembra 2016. godini.

Tenzije između Washingtona i Pekinga rastu

Kineski veleposlanik u Londonu rekao je da SAD pokušava uzrokovati novi hladni rat s njegovom zemljom jer traži žrtvenog jarca uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru, nakon čega je državni tajnik Mike Pompeo nazvao Komunističku stranku Kine, glavnom prijetnjom našeg vremena.

Sumnjivi paketi sa sjemenom stižu iz Kine? Službe izdale upozorenja!

Povećane tenzije ovaj tjedan očito su imale rezultata na tržišne odnose jer je predsjednik Uprave američkog izvoza, Jim Sutter izjavio je kako je kupovina soje ovaj tjedan usporila.

Prema zadnjim objavljenim podacima, ukupna trgovinska razmjena svih poljoprivrednih proizvoda između Kine i SAD u svibnju je iznosila 6 milijardi dolara, samo 9,1% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali 31% ispod razine u 2017. godini.


Tagovi

Kina SAD Prodaja kukuruza Prodaja Prodaja soje


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.