Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambrozija
  • 26.07.2021. 10:00

Ambrozija: Invazivna, neuništiva, opasna za gajene kulture i ljude, ali i ljekovita?

Ambrozija gajenim usjevima krade vodu i biljna hraniva. Veoma se brzo širi pomoću sitnog sjemena koje ostaje klijavo 40 godina. Osim što je opasan alergen, veoma je ljekovita.

Foto: Depositphotos/SergeKh
  • 204
  • 195
  • 0

Ambrozija vodi porijeklo iz Sjevene Amerike. U Evropu je dospjela krajem 18. vijeka kada je prenijeta sa sjemenom djeteline. Njeno ime potiče od naziva "hrana bogova" koja je davala mladost i besmrtnost. Izuzetno je invazivna i praktično neuništiva. Stvara veliku količinu sitnog sjemena koje ostaje klijavo 40 godina. U poljoprivredi je opasan korov jer gajenim kulturama krade hraniva i vlagu.

Razmnožava se sitnim sjemenom

Ova jednogodišnja biljka uglavnom naraste oko 1 metar. U zavisnosti od uslova, biljka ambrozije može biti visoka od 30 do 200 cm i više. Vretenasti korijen prodire duboko ispod zemlje. U istraživanjima je otkriveno da njezin korijen može da raste u dubinu zemlje 4 metra. Stablo je uspravno, razgranato i na presjeku četverouglasto. Listovi su usječeni. Gornja strana listova je tamnozelena, dok je donja strana svijetlozelena. Cvjeta od jula do kraja septembra. Duguljasta cvast se sastoji od mnoštva cvjetića.

Razmnožava se sjemenom koje je veoma sitno. 1000 sjemenki je teško 2,5g. Sjemenke dozrijevaju tokom avgusta, septembra i oktobra. Jedna biljka može da stvori 10.000 sjemenki, a biljke koje se razvijaju u povoljnim uslovima mogu da stvore i 60.000 sjemnki.

Gajenim biljkama oduzima hraniva i vodu

Sjeme ambrozije klija tokom proljeća. Mlade biljke rastu veoma brzo. Za svoj rast troše velike količine biljnih hraniva i vlage iz zemljišta. Od nje stradaju brojne gajene kulture, jer potiskuje duge biljne vrste. Posebno su na prisustvo ambrozije osjetljive žitarice, suncokret, mahunarke, heljda i razno povrće.

Odlikuje ju visok sadržaj gorkih eteričnih ulja zbog kojih stoka izbjegava da je jede. Kvalitet krmnih hraniva se smanjuje što je veći udio ambrozije u biljnoj masi. Kod mliječnih krava konzumacija ambrozije mijenja miris i ukus mlijeka.

Njezin polen izaziva alergijske reakcije kod ljudi i stoke. Posebno su djeca osjetljiva na djelovanje polena koji iritira sluznicu i otežava disanje.

Suzbijanje ambrozije

Suzbijanje ovog alergena je zakonska obaveza. U svojoj postojbini ona ima brojne neprijatelje koji usporavaju njen rast, razvoj i širenje, no, u Evropi ih praktički nema. To joj omogućava da se širi bez problema i zauzima nove površine. Sitne sjemenke lako nosi vjetar, insekti, ptice i ljudi. U toku jedne godine može da zauzme novih 20 km postora. Njezino suzbijanje je težak i dugotrajan posao. Biljke se uklanjaju prije nego što fomiraju sjeme. Mogu se uklanjati mehanički, čupanjem i košenjem. Sjetva biljnih vrsta koje ju potiskuju (vijuk, lisičiji repak, lucerka) daju rezultate.

Djetelina, lucerka i vrste sa sitnim sjemenom, koje je slično onome ambrozije, može da se potopi u rastvor kuhinjske soli i vode. Sjeme ambrozije će isplivati na površinu, a ono gajenih biljka će potonuti na dno posude.

Što se tiče upotrebe herbicida, treba znati da ona razvija otponost na njih. Intenzivirana su istaživanja upotrebe insekata u njezinu suzbijanju.

Ljekovitost ambrozije

Ambrozija nije samo štetna biljna vrsta, ona je veoma ljekovita. Sadrži brojna esencijalna ulja, vitamine, kiseline, aktivne materije, makro i mikro elemente. U medicinske svrhe se koriste svi dijelovi biljke, osim polena. Najljekovitija je kada se sakuplja prije cvjetanja.

Koristi se u liječenju temperature, groznice, dijareje, oboljenja digestivnog trakta, za uklanjanje parazita iz organizma, tretiranja modrica i rana, ublažavanje poblema sa išijasom. Koristi se za regulisanje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, čak za liječenje brojnih alergija.

Koliko je ljekovita govori podatak da potpomaže stvaranje krvi, regeneraciju eritrocita i leukocita, i na taj način sprečava pojavu leukemije. Naučna istraživanja su dokazala da pomaže u borbi protiv brojnih tumora.

Konzumira se kao čaj ili tinktura o čemu se treba savjetovati s poznavaocem narodne medicine. 


Tagovi

Ambrozija Alergija Biološka kontrola Invazivni korov Ljekovitost Suzbijanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić