Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Case IH
  • 02.02.2022. 18:00

AFS Harvest Command prilagođava kombajn na promjene u uslovima žetve

Aktivnost kombajna se podešava na temelju podataka koje isporučuju senzori, a tiču se kvalitete zrna, odnosno identificira napuknuta i slomljena kao i materijal koji nije zrno te automatski prilagođava postavke stanju na terenu, a kako bi se optimizirao protok i minimizirao gubitak

Foto: Case IH
  • 48
  • 55
  • 0

U izmjenjenim klimatskim uslovima žetva usjeva je postala izazov, a proizvođači stvaraju nova, inovativna rješenja koja omogućavaju prilagođavanje mehanizacije problemima koji se javljaju na terenu. Posljednjih godina se veoma često dešava da su u vrijeme ovih radova padavine obilne što je vodilo do odlaganja ili prekida. To je na kraju dovelo do produžene žetve za dvije do tri sedmice zbog kasnije zrelosti usjeva, visokog nivoa vlage i nepredvidivog vremena.

Povremene i ponekad obilne padavine u većem dijelu Evrope značile su prekid ili odlaganje početka žetve za poljoprivrednike.

Case IH Axial-Flow kombajni iz serije 250 su napravljeni kao odgovor na takve probleme. Kako kažu u kompaniji Case IH, udovoljavaju zahtjevima velikih suvremenih proizvođača i ugovorene proizvodnje. Obezbjeđuje brzu žetvu, povećanu mogućnost izvršavanja čak i u najzahtjevnijim uslovima uz isporuku kvalitetnog zrna.

AFS Harvest Command paket

Kako navode, Case IH se kontinuirano bavi inovacijama kako bi se povećala produktivnost. Stoga njihov AFS Harvest Command paket predstavlja najnoviju automatiziranu tehnologiju i na kombajnima serije 250 pokazuje svoje performanse. One kombajneru olakšavaju prilagodbu mašine na mijenjanje uslova žetve tokom dugog radnog vremena.

Aktivnost kombajna se podešava na temelju podataka koje isporučuju senzori, a tiču se kvalitete zrna, odnosno identificira napuknuta i slomljena kao i materijal koji nije zrno te automatski prilagođava postavke stanju na terenu, a kako bi se optimizirao protok i minimizirao gubitak. 

Također, prati opterećenje na situ, gubitke pod uticajem vjetra, brzine kretanja, opterećenje motora, a sve kako bi se maksimizirao učinak što je posebno važno u teškim uslovima žetve. 

Dakle, postavke poput brzine rotora, rad lopatica, brzina čišćenja ventilatora i otvora za sito automatski se i kontinuirano podešavaju, a pri tome nema intervencije kombajnera.

Naravno, kombajni omogućavaju žetvu različitih vrsta usjeva: pšenice, ječma, kukuruza, soje, uljane repice i drugih kultura.

Senzori prate sve iz okruženja

U kompaniji ističu kako su iznimno dobre rezultate u žetvi sa ovom mehanizacijom imali ratari u Tiringiji, u srednjoj Njemačkoj tokom prošlogodišnje žetve. 

AFS Connect za bežični prijenos podataka

Pored toga, najnovija serija Axial-Flow 250 također nudi prednost bežičnog prijenosa podataka AFS Connect i upravljanja njima tako što omogućuje vlasnicima da njima precizno upravljaju, kako na farmi, polju, floti i to sa svog računala, telefona ili tableta. Na taj način mogu koordinirati istovar, stanje s gorivom te primati obavijesti o vlazi u prinosu i drugim podacima o žetvi. 

Osim toga, za ovu seriju su u ponudi hederi za svaku vrstu kombiniranih usjeva što obezbjeđuje visoku efikasnost bez obzira na prinos usjeva i uslove.

Kombajni su dostupni u dva raspona koji odgovaraju širokom spektru poljoprivrednih djelatnosti. Serija 150 je namijenjena poljoprivrednicima srednje veličine, dok je serija 250 osmišljena za potrebe velikih proizvođača koji traže veliki kapacitet, maksimalan kvalitet zrna te tehnologiju i automatizaciju dizajnirane za maksimalnu produktivnost.


Tagovi

Kombajn Case IH Axial-Flow Žetva AFS Harvest Command AFS Connect


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]