Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Humanitarna pomoć
  • 08.12.2017. 18:15

50 tona kukuruza i pšenice za pomoć Albaniji

Početkom decembra 2017. godine, obilne kiše su izazvale poplave u centralnom i južnom dijelu Republike Albanije, što je uzrokovalo velike materijalne štete.

Foto: Bigstockphoto/LiviuPaz
  • 243
  • 16
  • 0

Vlada Federacije BiH je, na hitnoj sjednici, donijela Odluku da, povodom zahtjeva za pružanje međunarodne humanitarne pomoći Republici Albaniji, iz robnih rezervi Federacije BiH dodijeli 25 tona merkantilnog kukuruza u zrnu i 25 tona pšenice u zrnu.

Za transport ove humanitarne pomoći zadužena je Federalna uprava civilne zaštite, a Vlada je, posebnim zaključkom, dala saglasnost da, za pokriće transportnih troškova, iz tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2017. godinu bude izdvojeno 20.000 KM.

Za realizaciju Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo finansija, Federalna direkcija robnih rezervi i Federalna uprava civilne zaštite.

Poplava uzrokovala veliku materijalnu štetu

Ovakvu odluku Federalna vlada je donijela nakon što je usvojila informaciju o zahtjevu za međunarodnu pomoć Republici Albaniji. Naime, početkom decembra 2017. godine, obilne kiše su izazvale poplave u centralnom i južnom dijelu Republike Albanije, što je uzrokovalo velike materijalne štete.

Prema preliminarnim procjenama, poplavljeno je više od 15.000 hektara zemljišta, 4.715 zgrada, 41 preduzeće, 127 cesta, 177 škola, 78 mostova, 30 postaja za vodosnabdijevanje, 11 brana, 26 elektrostanica, 29 nasipa i jedna stanica za pumpanje vode.

Inače, Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) je 4.12.2017. godine Ministarstvu sigurnosti BiH dostavio zahtjev za međunarodnu pomoć Republici Albaniji, te ga 6.12.2017. godine, putem Operativnog centra BiH, proslijedilo Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite.

Foto: Bigstockphoto/LiviuPaz


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Humanitarna pomoć Poplava u Albaniji Merkantilni kukuruz Pšenica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.