Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogledne parcele u BiH
  • 15.02.2015. 16:00

50 hibrida kukuruza na jednoj parceli

U Novom Gradu će na jednoj parceli sve sjemenarske kuće uzgojiti ukupno 50 hibrida kukuruza. Analize tla već su učinjene, a održat će se i savjetovanje poljoprivrednika. Da je ovo važna tema za ratare u cijeloj BiH, dokazuje i savjetovanje koje je održano u Zvorniku.

Foto: depositphotos.com
  • 672
  • 122
  • 0

Proteklih nekoliko godina bile su po mnogočemu ekstremne kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji u BiH, kao i u cijeloj regiji.

Tako su 2011., 2012. te 2013. godinu obilježila iznimno sušna razdoblja, da bi 2014. godina donijela potpuno suprotne, ali opet ekstremne uvjete velikih količina oborina koje su na kraju rezultirale poplavama, a dio Bosne i Hercegovine protekle je godine pogodila i tuča.

Takvi su vremenski uvjeti negativno utjecali na poljoprivrednu proizvodnju pa je postalo jasno da poljoprivredni proizvođači moraju pratiti nove trendove i tehnologije proizvodnje prilagođavati aktualnim uvjetima.

50 hibrida kukuruza na jednom mjestu

Kako bi proizvođači imali konkretan uvid u prinose te se sami uvjerili u kvalitetu i potencijal pojedine vrste sjemenskog materijala, u Novom Gradu u BiH će se ove godine, po prvi puta, urediti ogledna parcela na kojoj će pod određenim, ali istim uvjetima, sve sjemenarske kuće uzgojiti 50 hibrida kukuruza, najavljeno je iz prijedorske Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. Ovakav ogled u prijedorskoj regiji postoji u Gradišci, a u Novom Gradu ovo je prvi, i bit će realiziran na parceli Svezora Japundže iz Rudica.

Već su učinjene analize tla i kukuruza

Stručnjak za poljoprivredu, Danijel Ergić, na predavanju koje je ovim povodom održano u Novom Gradu, iznio je informacije o aktivnostima koje je Resor za pružanje stručnih usluga poduzeo na području ove općine. Jedna od aktivnosti bila je analiza kukuruza u zrnu i silaži na prisustvo aflatoksina i njihov utjecaj na zdravlje životinja. Osim toga, nedavno je uzorkovano i zemljište za potrebe pedološke analize, na osnovne elemente: fosfor, kalij i azot te prisustvo humusa, sve sa ciljem davanja jasnih preporuka proizvođačima o kulturama koje bi trebali sijati.

Održana obuka za poljoprivrednike u Zvorniku

Za poljoprivredne proizvođače s područja Novog Grada najavljeno je i savjetovanje na kojem će dobiti smjernice kako bi što učinkovitije utjecali na poboljšanje stanja. A poljoprivrednici u Zvorniku imali su priliku 13. veljače 2015. godine prisustvovati jednom takvom predavanju, odnosno jednodnevnoj obuci, koju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u suradnji s općinom Zvornik i Institutom za ratarstvo i povrtlarstvo Novi Sad.

Poljoprivrednicima su približene slijedeće teme:

  • Tehnologija uzoja i pravilan izbor hibrida u funkciji postizanja maksimalnih prinosa kukuruza u Republici Srpskoj
  • NS sorte krmnog bilja
  • Matična evidencija u stočarstvu

Predstavljeni hibridi kukuruza i sorte krmnog bilja

O hibridima kukuruza koje će Institut za ratarstvo i povrtlarstvo Novi Sad ponuditi ratarima na području cijele BiH u 2015. godini, govorio je predavač Ivica Đalović te istaknuo kako je riječ o hibridima visokog genetičkog potencijala rodnosti, stabilnih u proizvodnji, tolerantnih na sušu i najvažnije bolesti, ali i hibridima koji brzo odaju vlagu u periodu berbe. Proizvodnju krmnog bilja te najbolje sorte oraničnog krmnog bilja pripremljene za ovu sezonu u ovoj regiji te tehnologije za ostvarivanje što bolje proizvodnje, predstavila je Sanja Vasiljević iz Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo.

Posljednja, ali ne manje važna tema s kojom su se poljoprivrednici na ovom jednodnevnom savjetovanju mogli upoznati je matična evidencija u stočarstvu, o kojoj je govorio Mile Novaković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Istaknuo je kako je Matična evidencija propisana određenim pravilnicima, a na osnovu nje se utvrđuju proizvodne karakteristike vlatitog grla te se na taj način određuje i vrijednost grla.

Okupljenim poljoprivrednicima u ime općine Zvornik obratio se i načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i društvene djelatnosti općine ZVornik, Milan Cvijetinović.

Foto: depositphotos.com; xicoputini


Tagovi

Hibridi kukuruza Bosna i Hercegovina Poljoprivredna proizvodnja Novi Grad Zvornik Sjemenarske kuće Svezor Japundža Ogledna parcela Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Danijel Ergić Analiza kukuruza Analiza tla Obuka poljoprivredn