Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 01.01.2023. 16:30

Znate li šta je HACCP, zašto nam je važan i kome je obavezan?

Uvođenje HACCP-a, a time i uspostavljanje samokontrola, obavezujuće je za sve one koji na bilo koji način posluju s hranom

Foto: Depositphotos/racorn
  • 222
  • 39
  • 0

HACCP je skraćenica od engleske riječi Hazard Analysis and Critical Control Point, što u prijevodu znači Analiza rizika i kontrola kritičnih tačaka. U suštini ovaj sistem se odnosi na cjelokupnu industriju proizvodnje, prerade posluživanja, te stavljanje na tržište hrane s ciljem osiguravanja njene zdravstvene ispravnosti.

Vrlo široko je postavljen tako da se može uvesti kod svih subjekata u poslovanju s hranom, a baziran je na naučnim činjenicama, pojašnjavaju u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane (INZ).

Osnovu sistema čini analiza rizika te samokontrola u svim procesima od nabavke sirovina pa do proizvodnje i plasmana gotovog proizvoda kako bi se osiguralo da hrana koju konzumiramo ne predstavlja rizik za zdravlje.

Kako bi se uspješno implementirao, prvobitno moraju postojati preduvjetni programi u vidu dobrih praksi poput proizvođačke, higijenske, ugostiteljske i drugih. Nakon ispunjavanja preduvjetnih programa, HACCP se implementira kroz 7 principa. Obaveza njegovog uvođenja kod svih subjekata u poslovanju s hranom propisana je zakonskim i podzakonskim aktima od strane Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

To u prijevodu znači da je uvođenje HACCP-a, a time i uspostavljanje samokontrola obavezujuće za sve one koji na bilo koji način posluju s hranom, kao što su:

  • Prehrambena industrija u koju spadaju klaonice i prerade mesa, konditorska industrija, mljekare i prerade mlijeka, prerade voća i povrća, prerade meda i drugih pčelinjih proizvoda i druge, ali i
  • Pekare i slastičare
  • Mesnice
  • Ribarnice
  • Tržnice
  • Ugostiteljski objekti (hoteli, restorani, catering, konobe, pizzerije, i drugo)
  • Objekti društvene prehrane (menze, domovi, škole, vrtići,…)

Odnosno, obaveza je svih sudionika u proizvodnji i stavljanju u promet hrane po principu od polja do stola da se drže ovih načela.


Tagovi

HACCP Sigurnost hrane Zdravstvena ispravnost hrane Institut za zdravlje i sigurnost hrane Plasman proizvoda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.