Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stao na crtu
  • 18.02.2022. 09:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Zeničanin tvrdi da je njegovo suho meso bolje od visočkog - u čemu je tajna?

Goveda otkupljuje po okolnim selima, a nešto malo i sami uzgoje. Uglavnom su bazirani na domaću stoku i uzgoj te starinske recepte

Foto: Arhiva Kenana Sarajića
  • 1.599
  • 371
  • 0

Samo će manjina među Bosancima i Hercegovcima povjerovati u ručak bez mesa. Svi specijaliteti bh. kuhinje vezani su za ovu namirnicu, a veganska nema šanse čak ni u filmovima. Posvjedočit će to svojim reakcijama i svi oni koji su pogledali posljednje ostvarenje Danisa Tanovića "Deset u pola". 

Skoro u pravilu se kuhana jela "začine" suhim mesom za čiju se kolijevku smatra Visoko, a o kojem postoje zapisi još iz 1750. godine. Skoro svaka duga kuća u tom gradiću ima sušnicu i ponosno tvrde da je njihovo najbolje. 

Nasmijao se na tu konstataciju Zeničanin Kenan Sarajlić koji je u biznisu s mesom nepune tri decenije. "Moje je najbolje", kaže nam, ne želeći ulaziti dublje u diskusiju o visočkom. 

Suši isključivo na bukovom drvetu

"Međutim, o ukusima se nikada ne treba raspravljati, svako nastoji da bude broj jedan, da bude uspješan, da je meso što kvalitetnije i da je mušterija zadovoljna. Neko je stigao do imena i brenda, putem kvaliteta i svega. Meni je moje najbolje, a i kupci su prezadovoljni", kaže Sarajlić. 

Domaće govedo

Goveda otkupljuje po okolnim selima, a nešto malo i sami uzgoje. Uglavnom su bazirani na domaću stoku i uzgoj te starinske recepte. Da bi dobili kvalitetno meso, kako navodi, potrebno je da govedo bude odgovarajuće - zrelo. Pri obradi treba pažnju obratiti na soljenje, nakon kojeg se ono tako pripremljeno ostavlja da odleži 21 dan. 

Ovčija stelja u brdsko planinskom kraju, a ovčija pleha i kaštradina u istočnoj Hercegovini

"Sljedeći korak je sušnica. Meso se diže na vatru i suši isključivo na suhom bukovom drvetu. Ja radim po starinskom receptu, meso uvaljam dobro u so, koja mora biti isključivo kuhinjska, bez ikakve hemije, proteina i sličnih dodataka", kaže Sarajlić, dodavši da potom slijedi sapiranje kako ne bi bilo preslano i kako bi se spremilo za konzumaciju.  

Osim suhog mesa, u ovom domaćinstvu se pravi i bosanski sudžuk i kulen. Nema tajnih sastojaka, sve se priprema po tradicionalnim receptima.

Bosanski sudžuk ukusniji od dugih

"U bosanski sudžuk ide so, dva posto, potom biber, domaći bijeli luk i malo šećera. U njemu nema nikakve hemije, boja, emulgatora, konzervansa i slično. Iz tog razloga naši proizvodi ne mogu stajati duže od mjesec dana, ali su mnogo ukusniji od drugih", objašnjava on. 

Poskupljenja drastična

Sarajlić kaže da ih poskupljenja nisu zaobišla, i ona su drastična. 

"Uzgajivači su digli cijene, jer je i njima poskupio uzgoj. Prošle godine je janjetina, živa vaga, bila šest KM/kg, ove godine je osam. Nažalost, imovinska moć se smanjila, stanovništvo odlazi, jedino kad dijaspora dođe, malo se osjeti", zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Suho meso Bosanski sudžuk Kenan Sarajlić Zenica Meso Goveda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]