Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nutritivne osobine
  • 04.12.2022. 09:00

Zdravlje je u kupusu - obavezan na prazničnoj trpezi

Ukusna i ljekovita namirnica neizostavan je dio blagdanskog jelovnika.

Foto: Depositphoto/maxsol7
  • 115
  • 63
  • 0

Godina se bliži kraju, a s tim privođenje i sumiranje mnogih rezultata i računa. Predstoji nam ispraćanje stare i doček Nove godine, kao i mnoga druga slavlja i slave. Na trpezama vrijednih domaćica neizostavna je sarma kao najpoznatije jelo od kupusa.

Ova povrtnica Brassica oleracea potiče iz Kine gdje se u tradicionalnoj medicini još uvijek koristi kao lijek. To je višegodišnja biljka iz porodice krstašica Brassicaceae, gdje još pripadaju: karfiol, brokoli, prokelj, kelj, raštika i druge vrste. Konzumira se u svježem stanju kao salata, a od njega se prave razna variva i jela. Znamo da je zdrav i obiluje vitaminom C što utiče na jačanje imuniteta, ali dobro se prisjetiti i njegovih drugih kvalitetnih osobina.

Ljekovito, niskokalorično povrće

Ubraja se u hranjive i veoma zdrave namirnice. Kako obiluje mnogim nutritivnim osobinama treba ga često jesti. Niske je kalorijske vrijednosti, a bogat vitaminima i mineralima potrebnim za normalno funkcionisanje našeg organizma. Iz tog razloga se može naći u sadržaju mnogih dijeta. Najzastupljeniji je vitamin C i beta karoten, a od minerala kalij, željezo, mangan, sumpor, bakar, kalcij i fosfor.

Još nije kasno da se glavice stavite u kace na kiseljenje (Foto: Enid Jukić)

Listovi su vrlo sočni, jer imaju 92,52 posto vode to je glavni razlog zbog kojeg se u kupusu krije tako malo kalorija. Ne obiluje ni proteinima kojih ima 1,21 posto, a masti su u tragovima 0,18 posto i 2,3 posto dijetetskih vlakana. Pored nesvarljivih, ima svarljive ugljenehidrate u formi šećera, zahvaljujući kojima se procesom fermentacije dobiva kiseli kupus. On je veoma zdrav i konzumira se širom svijeta, jer sadrži prirodne probiotike koji njeguju crijevnu floru i poboljšavaju varenje. 

Redovna konzumacija doprinosi zdravlju

Prisustvo antioksidanasa pomaže u borbi protiv upalnih procesa u organizmu, posebno sulforafan koji ima antikancerogena svojstva. Redovna konzumacija smanjuje nivo holesterola i procenat masti u organizmu i tako štiti kardiovaskularni sistem, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Minerali kalcij i kalij pomažu pri regulisanju krvnog pritiska.

Ubraja se u najznačajnije namirnice za rad i zdravlje mozga. Sadržaj vitamina K i antocijani poboljšavaju mentalnu funkciju, koncentraciju i djeluju u odbrani od Alchajmerove bolesti i demencije.

Listovi se koriste kao oblozi za sve upalne procese, liječenje čireva, raznih lišajeva na koži, bronhitisa, kašlja, malokrvnosti.

Kako kiseliti kupus ribanac?

Još nije kasno da se glavice stavite u kace na kiseljenje, ako to niste stigli ranije uraditi. Ukoliko se zbog toplog vremena proces kiseljenja nije mogao odvijati kako treba pa je došlo do kvarenja možete ukiseliti novu količinu. Tržnice imaju još u ponudi dovoljno kupusa i krajnje je vrijeme da se to uradi.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Ljekovitost kupusa Sarma Kiseli kupus


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.