Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus
  • 20.11.2022. 13:30
  • Vranje

Kupus bukurešt odličan za uzgoj - otporan na sušu?

Otkako proizvodim bukurešt smanjio sam i troškove oko uzgoja i zaštite zato što je otporniji na sušu i bolesti, rekao je Dragan Jovanović iz Rataja kod Vranja.

Foto: Marija Lazarević (ilustracija)
  • 264
  • 143
  • 0

Sezona je kiseljenja kupusa, pa mnogi ovih dana na pijaci kupuju zelene lisnate plodove. Ratajčanin Dragan Jovanović na pijaci u Vranju u Srbiji, svojim mušterijama nudio glavice sorte "bukurešt".

Iako ima dovoljno mušterija ovaj proizvođač kaže da oni ove godine ni približno ne kupuju kupus za zimu kao što su to činili do prije nekoliko godina i pored toga što je jeftiniji od prošle, piše Jugmedia.

"Udarila besparica. Ljudi nemaju novca, a imam utisak da su ove mlade domaćice, pod uticajem brze hrane, jela od kiselog kupusa u potpunosti skrajnule u stranu", ističe Jovanović za ovaj medij. Iako nezadovoljan prodajnom cijenom kaže da je njegov kupus odlično rodio i da će na taj način nadomjestiti gubitak od loše cijene.

Da li će dobar rod nadomjestiti nisku cijenu? (foto: J. Lukić)

"Vrijeme je ove godine izuzetno pogodovalo proizvodnji kupusa. Otkako proizvodim bukurešt smanjio sam i troškove oko uzgoja i zaštite zato što je otporniji na sušu i bolesti", dodaje Jovanović.

Kiseli kupus

Svojim mušterijama, osim prodaje dobrog proizvoda, ispriča i recept za kiseljenje kupusa. 

Kako da kiseliti kupus ribanac?

Glavice se, prema njegovim riječima, najbolje kisele sa kvalitetnom bunarskom ili izvorskom vodom. Prije nego što se uredno slože u drvenu kacu ili plastično bure i posole solju treba da se nožem izvadi kočan i u udubljenje sipa pola ili cijela supena kašika soli u zavisnosti od veličine glavice. Kada se to uradi u jutarnjim satima već u večernjim ovako naslagani kupus može da se prelije vodom i doda vinobran.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Dragan Jovanović Kiseljenje kupusa Sorta bukurešt Pijaca Cena kupusa


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić