AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Zbog hloramfenikola pojačane kontrole mlijeka

Zbog hloramfenikola pojačane kontrole mlijeka

Zabranjena supstanca

Zbog hloramfenikola pojačane kontrole mlijeka

Datum: 15.11.2016. 12:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka, u dva uzorka na području općine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo antibiotika hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži.

Zbog nedavno utvrđenog antibiotika hloramfenikola, supstance koja je u BiH strogo zabranjena za liječenje životinja namijenjenih za proizvodnju hrane, obavit će se uzorkovanje i pojačane kontrole proizvođača i mljekara u FBiH. Naime, farma na području opštine Gornji Vakuf na kojoj je pronađen zabranjeni antibiotik hloramfenikol u mlijeku biće pod nadzorom narednih 12 mjeseci, potvrdio je Nermin Smajlagić, glavni federalni veterinarski inspektor, pišu nezavisne.

Kako im je rekao, biće sprovedena ozbiljnija istraga da se utvrdi stvarni izvor i količina onečišćenja štetnim materijama. Dodaje da je ovo prvi slučaj ove vrste.

Podsjećamo, laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka, u dva uzorka na području opštine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži. Ispitivanje je obavljeno u okviru godišnjeg praćenja ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata na cijeloj teritoriji BiH.

Foto: Pixabay/couleur

Broj pregleda članka: 124; Uspješnost članka: 9.2

Tagovi: Mlijeko, Antibiotik, Hloramfenikol, Zabranjena supstanca

Ključne riječi članka: zbog, hloramfenikola, pojacane, kontrole, mlijeka, hloramfenikola, opštine gornji vakuf, području opštine gornji


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!