Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjena supstanca
  • 15.11.2016. 12:00

Zbog hloramfenikola pojačane kontrole mlijeka

Laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka, u dva uzorka na području općine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo antibiotika hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži.

Foto: Pixabay/couleur
  • 156
  • 6
  • 0

Zbog nedavno utvrđenog antibiotika hloramfenikola, supstance koja je u BiH strogo zabranjena za liječenje životinja namijenjenih za proizvodnju hrane, obavit će se uzorkovanje i pojačane kontrole proizvođača i mljekara u FBiH. Naime, farma na području opštine Gornji Vakuf na kojoj je pronađen zabranjeni antibiotik hloramfenikol u mlijeku biće pod nadzorom narednih 12 mjeseci, potvrdio je Nermin Smajlagić, glavni federalni veterinarski inspektor, pišu nezavisne.

Kako im je rekao, biće sprovedena ozbiljnija istraga da se utvrdi stvarni izvor i količina onečišćenja štetnim materijama. Dodaje da je ovo prvi slučaj ove vrste.

Podsjećamo, laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka, u dva uzorka na području opštine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži. Ispitivanje je obavljeno u okviru godišnjeg praćenja ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata na cijeloj teritoriji BiH.

Foto: Pixabay/couleur


Tagovi

Antibiotik Hloramfenikol Mlijeko Zabranjena supstanca


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.