• Potrošnja
  • 07.12.2018. 11:00

Zašto Rumunji toliko novca troše na hranu i bezalkoholna pića?

Službeni podaci koje je ove sedmice objavio Eurostat, pokazuju da Rumunji na hranu i bezalkoholna pića troše proporcionalno dvostruko više u odnosu na prosjek Evropske unije.

Foto: Air Force Medical Serivce
  • 134
  • 10
  • 0

Rumunji su prošle, 2017. godine trošili 27,8 posto ukupnih troškova domaćinstava na hranu i bezalkoholna pića. Prosjek svih zemalja članica EU iznosi 12,2 posto - pokazuju službeni podaci koje je ove sedmice objavio Eurostat.  

Odmah iza Rumunja su Litvanci sa 21,6 posto te Estonija sa 20,3 posto. Rumunjima nisu daleko ni njihovi komšije Bugari koji troše 19,2 posto, a ni Mađari sa svojih 18,2 posto. 

Za komšije Hrvate nema podataka, no istraživanje pokazuje da Slovenci troše 14,6 posto ukupnih troškova domaćinstvu na hranu i bezalkoholna pića. 

Ispod 10% su Austrija, Irska, Luksemburg i Velika Britanija koja troši tek 8,2 posto što se možda promijeni nakon Brexita. 

Katalin Stoica, profesor sociologije u Nacionalnoj školi za političke i administrativne nauke, kazao je da iza takvih brojeva stoji veći nivo siromaštva u Rumunjskoj u odnosu na ostale zemlje članice - što će reći, kad nemaš novaca za kulturu, tehnologiju i slično, jedino na što možeš potrošiti je hrana. 

No, neki Rumunji kažu da se radi o strahu koji proizlazi iz doba komunizma kada nije bilo toliko hrane u izobilju. 

Rezultate istraživanja možete detaljnije proučiti u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Potrošnja Hrana Bezalkoholna pića Eurostat Rumunjska


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi