Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 27.06.2020. 15:00

Zašto raste proizvodnja šećera od šećerne trske u Brazilu u Indiji?

U drugoj polovini maja proizvodnja šećera u Brazilu dosegla je 2,55 miliona tona, što je povećanje od 36% u odnosu na isto razdoblje lani.

Foto: JumpStory
  • 145
  • 9
  • 0

Zbog mjera zaštite od širenja pandemije koronavirusa pala je potražnja za gorivom, a onda prodaja i biogoriva i to za 30% pa brazilske kompanije svu sirovinu koja bi inače bila korištena za proizvodnju etanola preusmjeravaju u proizvodnju šećera.

U prva dva mjeseca korištenja od ove je sirovine proizvedeno 8 miliona tona šećera, za razliku od 4,8 mil. tona 2019. godine, izvijestila je grupa Unica.

U drugoj polovini maja proizvodnja šećera u Brazilu dosegla je 2,55 miliona tona, što je povećanje od 36% u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno, proizvodnja etanola pala je za 16% na 1,81 milijardu litara, navodi Reuters.

Izvoz šećera iz Brazila također je u porastu od 65%, zbog čega je glavna izvozna luka Santos suočena s velikim izazovima. U ovom razdoblju će kroz nju morati proći tri miliona tona tog proizvoda, u upoređenju sa 700.000 tona, koliko je u istom razdoblju kroz nju prošlo 2019. godine.

U Indiji povećanje proizvodnje za 12%?

Indijsko udruženje proizvođača šećera (ISMA) objavilo je kako bi njegova proizvodnja mogla skočiti za 12 %, a sve zahvaljujući povećanju površina pod šećernom trskom u drugoj najvećoj zapadnoj državi, Maharashtra 

Proizvodnja bi tako mogla porasti na 30,5 miliona tona u 2020.-2021. godini počevši već od oktobra ove godine, a samo bi u Maharashtru prinosi bili 10,13 miliona tona, što je skoro 4 mil. tona više nego u prethodnoj godini. 

Što se tiče Europske unije, nakon Brazila jedne od najvećih proizvođača šećera, njeni prinosi predviđaju se na 19,4 mil. tona za 2020. godinu. Prema podacima USDA, uvoz je takođe stabilan i trenutno iznosi 1,5 miliona tona dok izvoz oscilira, ali je na oko 2,4 mil. tona.


Tagovi

Šećer Biogorivo Proizvodnja Brazil Indija Površine Šećerna trska


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.