Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Karakteristike mlijeka
  • 22.12.2018. 08:00

Zašto je mlijeko bijelo - jeste li se ikad zapitali!?

U momentu muže mlijeko je bijelo. Mnogo zanimljivih stvari već je napisano o mlijeku, pa ipak, jeste li se ikad zapitali zašto je baš bijele boje !?

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 1.263
  • 213
  • 0

Za nastanak jednog litra mlijeka, potrebno je i do 500 litara krvi da procirkuliše kroz mliječnu žlijezdu krave, vime. Ako je dnevni prosjek visokomliječnih krava oko 25 litara mlijeka u laktaciji, zasigurno ih možemo nazvati živućim pokretnim tvornicama mlijeka. Od divnih prizora pašnjaka i livada na kojima su krave na ispaši pa sve do boce mlijeka na polici tržnog centra odvija se mnoštvo tehnoloških procesa nad mlijekom. U momentu muže mlijeko je bijelo. Mnogo zanimljivih stvari već je napisano o mlijeku, pa ipak, jeste li se ikad zapitali zašto je baš bijele boje !?

Izvan naučne teorije

U vremenu kada mnogi ljudi kupuju gotove proizvode, prerađene, ili je jednostavno supermarket jedino mjesto gdje se susreću sa poljoprivrednim proizvodima i način života koji ih nikada ne dovede u priliku da osjete i vide šta je to primarna poljoprivredna proizvodnja daje zapanjujuće izjave i tvrdnje koje čak nekada prelaze granicu besmislenosti. U nešto slično je vjerovalo i 7% Amerikanaca, koji su objavom ankete Centra za inovacije američkog mljekarskog društva vjerovatno promijenili mišljenje i došli do spoznaje šta je tačno. Naime ovaj Centar je sproveo online anketu u kojoj je 7% Amerikanaca iskazalo vjerovanje da čokoladno mlijeko dolazi od smeđih krava. Dok su Britanci u svojim društvenim istraživanjima i anketama otkrili da većina ispitanika vjeruje da je mlijeko bijelo zbog prisustva bijelih krvnih zrnaca u krvi krava. Po takvim sličnim tvrdnjama bi mlijeko trebalo biti zeleno, obzirom na zelenu travnatu ispašu krava, ili Milka zaista posjeduje ljubičaste kravice. Ipak, nauka je ta koja je dala zadnju riječ i stavila tačku na ovo ne baš često pitanje zašto je mlijeko bijelo.

Odgovor se krije u istraživanjma Isaaca Newtona

Engleski fizičar, matematičar i astronom, ali ne i farmer Isaac Newton u svojim istraživanjima objasnio je i otkrio mnoge pojave koje spadaju u domenu nauke o fizici a posebno vezano za svjetlost. Prije nego dođemo do konačnog odgovora, vratimo se u srednjoškolske klupe na čas fizike kada se učilo o svjetlosti. Boja nekog tijela je ustvari boja koje tijelo reflektira kada je osvijetljeno svjetlošću, odnosno tijelo će biti obojeno nekom bojom ako mu površina apsorbira bijelu svjetlost samo u određenom valnom području. Tako da sve boje koje vidimo okom su valne duljine sunčeve svjetlosti  koje pod određenim uglom se reflektuju i daju boju predmetu koji gledamo. Pojavu refleksije, širenja svjetlosi i loma objasnio je 1672. godine Isaac Newton, a nama danas odlično služi da spoznamo zašto neki predmet ima bijelu boju, pa tako i mlijeko.

Struktura i hemijski sastav mlijeka i refleksija

Neko tijelo ili predmet će biti obojeno bojom, vidjet ćemo tu boju, zato što površina tog tijela vrši jednim dijelom apsorpciju, "upija" bijelu svjetlost i prikazuje je u našem oku u određenom valnom području. Mlijeko zahvaljujući svojoj strukturi sferičnom obliku molekula proteina kazeina i molekula masti ne asporbuje bijelu svjetlost, već je odbija (reflektira), te naše oko je ne može vidjeti niti u jednom valnom području i ostaje akromatska bijela boja. Ipak česte su i varijacije u nijasni bijele boje, i za to postoji razlog. Ukoliko je mlijeko "obrano", smanjen je procenat masti do 0,5 %, time je promjenjena i struktura koja reflektuje svjetlost, pa je moguće primjetiti blagu plavkastu nijansu. Dok recimo smeđkasta ili žućkasta nijansa nastaje povećanim udjelom beta karotena, kojeg krave ishranom na pašnjacima unose u organizam. Ipak misterija oko bijele boje je ipak vezana za hemijsku strukturu mlijeka koja stvara površinu koja odbija bijelu svjetlost i ne reflektuje se u naše oko u određenom valnom području.


Tagovi

Mlijeko Boja mlijeka Fizika Isaac Newton Fizika Zašto


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.