S ciljem suzbijanja prevare, mješavine meda morat će prikazivati zemlje porijekla i postotak svake od njih na ambalaži. Nova pravila uključuju i tri nove kategorije voćnih sokova te povećan udio voća u džemovima.
Bolja informiranost potrošača o određenoj hrani, uključujući veću transparentnost u označavanju meda, nove kategorije voćnih sokova sa smanjenim udjelom šećera i povećan sadržaj voća u džemovima, odluke su Evropskog parlamenta koje su gotovo jednoglasno usvojene ovog mjeseca.
"Ove inicijative osigurat će bolju informiranost potrošača, bolju zaštitu pčelara i potrošača od patvorenog meda", izjavio je nakon glasanja austrijski zastupnik u Evropskom parlamentu Alexander Bernhuber (Evropska narodna stranka), piše Euroactiv.
Uskoro će se tako na mješavinama meda morati prikazivati zemlje porijekla i postotak svake od njih na etiketi staklenke. S tim da države članice mogu ograničiti objavljivanje na četiri najveća postotka.
Prethodno su bile manje transparentne te su označene kao "mješavina meda iz zemalja EU-a i zemalja izvan EU-a", "mješavina meda porijeklom iz EU-a" ili "mješavina meda koji ne potječe iz EU-a".
Patvorine meda odlaze u historiju: EU će direktivom zaštititi pčelare
Evropska komisija predstavila je prijedlog za povećanje transparentnosti meda i drugih prehrambenih proizvoda u aprilu prošle godine, nakon što je studija pokazala da se sumnja da 46% meda uvezenog u EU nije u skladu sa zakonodavstvom.
Kako bi se odgovorilo na rastuću potražnju za proizvodima sa smanjenim šećerom, nova pravila postavljaju tri nove kategorije voćnih sokova: "voćni sok sa smanjenim šećerom", "voćni sok sa smanjenim šećerom iz koncentrata" i "koncentrirani voćni sok sa smanjenim šećerom".
Subjektima u poslovanju s hranom također će biti dopušteno koristiti oznaku voćni sok ako sadrži "samo prirodne šećere".
Što se tiče voćnih džemova, minimalni sadržaj voća povećat će se s 350 na 450 grama po kilogramu za "obične“ i s 450 na 500 grama za ekstra džemove.
Revidirana pravila dopuštaju i proizvodnju dehidriranih mliječnih proizvoda bez laktoze u svrhu liječenja.
Tagovi
Autorica