Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska direktiva
  • 22.04.2024. 13:30

Zaštita meda od patvorenja i veće količine voća u džemovima nova su pravila EU

S ciljem suzbijanja prevare, mješavine meda morat će prikazivati zemlje porijekla i postotak svake od njih na ambalaži. Nova pravila uključuju i tri nove kategorije voćnih sokova te povećan udio voća u džemovima.

Foto: Depositphotos/alinute
  • 43
  • 30
  • 0

Bolja informiranost potrošača o određenoj hrani, uključujući veću transparentnost u označavanju meda, nove kategorije voćnih sokova sa smanjenim udjelom šećera i povećan sadržaj voća u džemovima, odluke su Evropskog parlamenta koje su gotovo jednoglasno usvojene ovog mjeseca.

"Ove inicijative osigurat će bolju informiranost potrošača, bolju zaštitu pčelara i potrošača od patvorenog meda", izjavio je nakon glasanja austrijski zastupnik u Evropskom parlamentu Alexander Bernhuber (Evropska narodna stranka), piše Euroactiv.

Transparentnije označavanje meda

Uskoro će se tako na mješavinama meda morati prikazivati zemlje porijekla i postotak svake od njih na etiketi staklenke. S tim da države članice mogu ograničiti objavljivanje na četiri najveća postotka.

Prethodno su bile manje transparentne te su označene kao "mješavina meda iz zemalja EU-a i zemalja izvan EU-a", "mješavina meda porijeklom iz EU-a" ili "mješavina meda koji ne potječe iz EU-a".

Patvorine meda odlaze u historiju: EU će direktivom zaštititi pčelare

Evropska komisija predstavila je prijedlog za povećanje transparentnosti meda i drugih prehrambenih proizvoda u aprilu prošle godine, nakon što je studija pokazala da se sumnja da 46% meda uvezenog u EU nije u skladu sa zakonodavstvom.

Manji udio šećera u sokovima, a povećanje udjela voća u džemovima

Kako bi se odgovorilo na rastuću potražnju za proizvodima sa smanjenim šećerom, nova pravila postavljaju tri nove kategorije voćnih sokova: "voćni sok sa smanjenim šećerom", "voćni sok sa smanjenim šećerom iz koncentrata" i "koncentrirani voćni sok sa smanjenim šećerom".

Subjektima u poslovanju s hranom također će biti dopušteno koristiti oznaku voćni sok ako sadrži "samo prirodne šećere".

Što se tiče voćnih džemova, minimalni sadržaj voća povećat će se s 350 na 450 grama po kilogramu za "obične“ i s 450 na 500 grama za ekstra džemove.

Revidirana pravila dopuštaju i proizvodnju dehidriranih mliječnih proizvoda bez laktoze u svrhu liječenja.


Tagovi

Med Patvorenje meda Voćni sok Manje šećera Džem Veći sadržaj voća EU direktiva Europski parlament


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.