AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Zaplijenjene 2,5 tone plastične riže!

Zaplijenjene 2,5 tone plastične riže!

Nigerija

Zaplijenjene 2,5 tone plastične riže!

Datum: 05.01.2017. 15:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Nigerijski carinici zaplijenili su 102 vreće od 25 kilograma u kojima se nalazi plastična riža!

Više od 2,5 tone plastične riže, zapakirane u 102 vreće od 25 kilograma, zaplijenili su carinici u nigerijskom gradu Lagosu. Šef carine u Lagosu Haruna Mamudu rekao je da su lažnu rižu na tržnicama pokušali prodati beskrupolozni poduzetnici, prenio je bbc.

"Plastična riža je jako ljepljiva nakon kuhanja i Bog samo zna što bi se dogodilo da su je ljudi pojeli", rekao je Mamudu.

Porijeklo plastične riže nije im poznato, međutim slična je pronađena u Kini 2015. godini. Riža je, inače, najpopularnija namirnica u Nigeriji čijim istočnim pokrajina prijeti velika glad. Novinar BBC-a Martin Patience naglasio je da je tvorac lažne riže napravio iznimno dobar posao - na prvu biste mislili da je riječ o pravoj riži. No kad je pomirisao rižu itekako se osjetio miris kemije.

Plastična riža godinama se prodaje u Kini?

Uzorak "riže" poslan je u laboratorij kako bi se utvrdilo od čega je točno napravljena. Naložena je i istraga kako bi se utvrdilo je li i koliko takve riže već prodano na nigerijskom tržištu. Lažnu rižu pokušali su prokrijumčariti pod nazivom "Best Tomato Rice".

Podsjećamo, skandal s plastičnom rižom koja se, kako tvrdi Korea Times, godinama podvaljuje pod skupocjenu rižu Wuchang u Kini, otkrivena je nakon što je izvezena na tržišta Indije, Vijetnama i Singapura. Stručnjaci u tim zemljama upozorili su ljude da paze što kupuju jer ako pojedete tri zdjelice umjetne riže isto je kao da ste pojeli jednu plastičnu vrećicu.

Foto: BBC

Broj pregleda članka: 2497; Uspješnost članka: 206.85

Tagovi: Zaplijena, Nigerija, Plastična riža

Ključne riječi članka: zaplijenjene, 25, tone, plasticne, rize, plastične, plastične riže


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!