AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Zamrznuto meso iz 1982. stiglo u luku Bar!

Zamrznuto meso iz 1982. stiglo u luku Bar!

Nekontrolirani uvoz

Zamrznuto meso iz 1982. stiglo u luku Bar!

Datum: 18.11.2016. 12:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Nekontrolirani uvoz uzima danak u zemljama regije. U luku Bar stiglo je zamrznuto meso staro 35 godina, u Hrvatskoj svako malo iskrsne slučaj zaraze salmonelom, u BiH se povlače proizvodi s tržišta...

Zamrznuto meso iz 1982. godine stiglo je u crnogorsku luku Bar, u susjednoj Hrvatskoj svako malo pronalaze se meso i jaja zaražena salmonelom, s tržišta BiH povlače se proizvodi zbog nedozvoljene količine pesticida i stranih tijela pronađenih u njima...

Što se to uvozi na tržišta regije i kontrolira li itko uvoznike? Pitanje je to koje se nakon silnih naslova nameće svima nama. Posljednje - meso staro 35 godina, nagnalo je Upravu carine Republike Srbije da pojačaju kontrolu i ne dozvole uvoz tog mesa. Svim je carinarnicama naloženo da poduzmu mjere pojačane kontrole, robnog i putničkog prometa sa posebnim akcentom na granične i pogranične prelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima prema Kosovu.

Stati na kraj nekontroliranom uvozu

U Hrvatskoj je zbog jaja zaraženih salmonelom preminuo petogodišnji dječak. Ostatak obitelji uspio je preživjeti trovanje. Tragedija je pokrenula lavinu, no pitanje je što se još krije na policama? Ne samo hrvatskim, dakako. Mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini, na temelju obavijesti Agencije za sigurnost hrane, pojačala su nadzor nad uvozom pošiljki dječjih kašica i sokova. Nadamo se i drugih prehrambenih proizvoda.

Kontrola je pojačana i u našim mljekarama zbog opasnog antibiotika kloramfenikola utvrđenog na dvije farme. Nekontrolirani i enormni uvoz očito je počeo uzimati danak. Hoće li se napokon stati na kraj uvozu svega i svačega - bitno da je jeftino, tek ćemo vidjeti.

Dotad nam ostaje tek vjerovati domaćem proizvodu i okrenuti se domaćim proizvođačima. Onima koji uredno ostaju na margini jer je profit u jeftinom uvozu. Uvozu koji očito ima pogubne posljedice ne samo na domaću ekonomiju. Ugrožava nas životno.

Foto: bigstockphoto.com,Photosiber

Broj pregleda članka: 3330; Uspješnost članka: 252.5

Tagovi: Salmonela, Zaraza, Nekontrolirani uvoz, Meso iz 1982.

Ključne riječi članka: zamrznuto, meso, iz, 1982, stiglo, u, luku, bar, uvozu


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!