AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Zalihe pšenice u BiH osigurane - uvozom!

Zalihe pšenice u BiH osigurane - uvozom!

Tržište pšenice BiH

Zalihe pšenice u BiH osigurane - uvozom!

Datum: 10.09.2014. 14:35

Kategorija:

Prehrambena industrija

Prema trenutnoj procjeni stanja na tržištu pšenice, pekarska industrija BiH ne očekuje povećanje cijene brašna i kruha, mlinari nisu tako optimistični

Proizvođači pšenice u BiH već dugo nisu imali ovako lošu godinu i po pitanju uroda i po pitanju kvalitete. Kod otkupa se pokazalo da većina predane pšenice nije za ljudsku prehranu već će se koristiti za stočnu hranu. Ratare koji su ove godine zasijali pšenicu, pogodili su brojni problemi, uzrokovani prije svega lošim vremenom koje je donijelo i brojne bolesti, a time i smanjene prinose. Domaći ratari potvrdili su smanjenje ovogodišnjih prinosa u odnosu na prošlogodišnje za 30 do 40 %. BiH tako uvozi pšenicu iz Srbije, Mađarske, Hrvatske te drugih zemalja. Hoće li ova situacija dovesti do porasta cijene brašna i pekarskih proizvoda?

U pekarskoj industriji RS vjeruju da neće doći do povećanja cijena kruha unatoč mogućim oscilacijama u cijeni pšenice. Uobičajeno, ali i neznatno povećanje cijene pšenice, očekuje se u periodu oko Nove godine. No, kako tvrde u pekarskoj industriji, nema razloga za zabrinutost jer se ionako 70 do 80 % pšenice uvozi, a za ovu su godinu zalihe osigurane pa kasnije povećanje cijene pšenice ne bi trebalo utjecati na cijene kruha.

U Udruženju mlinara RS nisu tako optimistični

Iz Udruženja mlinara RS poručuju da mlinari orijentirani na uvoznu pšenicu mogu očekivati rast njene cijene. Tona pšenice iz uvoza prošle je godine početkom jeseni koštala 140 eura, da bi u siječnju dosegnula cijenu od 210 eura. Osvrćući se na Mađarsku i Srbiju iz kojih RS najviše i uvozi pšenice, zanimljivo je istaknuti da je je za tonu mađarske pšenice potrebno izdvojiti 180 eura, dok je tona pšenice iz Srbije 160 eura, a za očekivati je da će i ona dostići mađarsku cijenu.

Udruženje mlinara procjenjuje da će se ove godine uvesti oko 100.000 tona pšenice, znatno više nego što je to bilo prethodnih godina.

Pšenica

Pšenica

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji... Pročitaj više »

Foto: depositphotos.com

Broj pregleda članka: 481; Uspješnost članka: 24.05

Tagovi: Uvoz, Pekarski proizvodi, Proizvođači pšenice, Loša godina, Porast cijene brašna, Pekarska industrija RS, Udruženje mlinara RS

Ključne riječi članka: zalihe, psenice, u, bih, osigurane, uvozom, pšenice, cijene, godine, mlinara, pšenicu, uvozi, tona pšenice, povećanje cijene pšenice


Adrijana Stojisavljević

Svi tekstovi autora

Autorica Adrijana Stojisavljević

Adrijana je završila diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu. Urednica je Agroklub portala i svakodnevno čitateljima donosi vijesti iz svijeta poljoprivrede.