Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 02.10.2021. 16:15
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Za male proizvođače Livanjskog sira obezbjeđen lakši plasman

Izgrađeno je i opremljeno deset mini sirana, a sve u svrhu osiguravanja malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno učestvovanje na tržištu.

Foto: Depositphotos/racorn (ilustracija)
  • 195
  • 16
  • 0

Poljoprivredna zadruga "Cincar II" otvorena je prije dva dana u Livnu, a riječ je o projektu čija je realizacija počela prije nekoliko godina u namjeri da poveže proizvođače kako bi im se pomoglo u njihovom radu. 

Naime, tadašnji gradonačelnik i Gradska uprava sa nadležnim službama, a u saradnji sa Udrugom proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, aplicirali su kod Češke razvojne agencije, od koje su i dobili sredstva za realizaciju tog projekta, stoji na zvaničnoj stranici Grada Livno. 

Projekt je imao nekoliko faza, a u jednom dijelu su, osim gradskih vlasti i Češke razvojne agencije, u financiranju učestvovali i Vlada Kantona 10 i UNDP.

Izgrađeno je i opremljeno deset mini sirana, a sve u svrhu osiguravanja malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno učestvovanje na tržištu. U završnoj fazi projekta izgrađeno je skladište za zrenje sira i otvaranje zadruge.

"Otvaranjem ove zadruge za buduće poslovanje, kao i skladišta za zrenje sira, te priprema za dalji plasman proizvoda, ostvarujemo zadate ciljeve. Nadam se da će ovo biti poticaj novim mlađim naraštajima da se svojim radom uključe u razvoj ove grane poljoprivredne proizvodnje na području našeg grada", istakao je Darko Čondrić, gradonačelnik Livna.

Velika podrška proizvođačima sira

Pomenute aktivnosti usmjerene su direktno ka proizvođačima, a češka agencija, kako je kazao Šćepan Santruček, konzul Češke Republike u našoj zemlji, nabavila je i opremu za mikrobiološke analize Zavodu za hranu i veterinarstvo Kantona 10, koji je takođe otvoren prije nekoliko godina kroz ovaj projekt.

Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, napomenuo je kako su se tokom realizacije pomenute ideje, susretali sa određenim poteškoćama, ali je istakao i zadovoljstvo zbog uspješnog ostvarenja posla. Pomenuta zadruga će biti od velike pomoći u radu proizvođačima ovog sira, navodi se u saopćenju. 

Visočka pečenica - prepoznatljiv BiH proizvod uskoro zaštićen oznakom porijekla

Podsjetimo, početkom prošle godine još jedan authtoni proizvod bio je u fokusu. Riječ je o Visočkoj pečenici, suhomesnatom proizvodu koji ima dugu tradiciju i jednistvenu tehnologiju proizvodnje. 

Tržnice širom BiH u zimskom periodu nezamislive su bez suhog mesa, koje je u narodu već postalo brend. Imati kvalitet i kredibilitet je veliko zadovoljstvo, ali i obaveza isti zadržati i zaštiti.

Tradicija, bogato kulturno naslijeđe i običaji jedni su od osnovnih elemenata specifikacije pri geografskoj zaštiti nekog proizvoda.


Tagovi

Proizvodnja sira Livanjski sir Autohtoni proizvod Mini sirane Poljoprivredna zadruga


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas