Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz jaja
  • 15.08.2017. 20:00

Vršit će se pojačane kontrole kod uvoza jaja

U proteklom periodu nije bilo uvoza konzumnih jaja iz država u kojima je utvrđeno prisustvo fipronila u konzumnim jajima.

Foto: Tupungato/bigstockphoto.com
  • 337
  • 22
  • 0

Prema podacima Ureda za veterinarstvo BiH, u proteklom periodu nije bilo uvoza konzumnih jaja iz država u kojima je utvrđeno prisustvo fipronila u konzumnim jajima, piše akta.ba.

Također, preko sistema brzog informisanja za hranu i stočnu hranu (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF), Bosna i Hercegovina nije dobila obavještenje da je bilo koji drugi proizvod upućen u Bosnu i Hercegovinu porijeklom od peradi iz farmi koje su trenutno pod zabranom stavljanja u promet jaja i mesa peradi od nadležnih tijela država članica.

I dalje se prati situacija u vezi fipronila

"Na osnovu odredbi Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama veterinarskih lijekova i pesticida u proizvodima životinjskog porijekla, u Bosni i Hercegovini također je propisana maksimalna dozvoljena količina navedenog insekticida u proizvodima životinjskog porijekla i u slučaju utvrđenog prisustva fipronila iznad maksimalno dozvoljene količine nadležne veterinarske inspekcije će postupati u skladu s legislativom na snazi", navodi se u saopćenju Ureda za veterinarstvo BiH povodom nedavnih informacija u vezi otkrivanja nedozvoljenih količina insekticida fipronil u konzumnim jajima u određenim državama članicama EU.

Ured za veterinarstvo BiH će vršiti pojačane kontrole prilikom uvoza proizvoda od peradi iz država u kojima je utvrđeno prisustvo fipronila i nastaviti pratiti situaciju u vezi fipronila u EU.

Foto: Tupungato/bigstockphoto.com


Tagovi

Jaja Uvoz Fipronil Insekticid Kontrola


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.