Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 26.09.2016. 16:00

Većina protiv GMO, platili bi više za eko hranu

Istraživanje je pokazalo i nizak nivo informisanosti i znanja o GM hrani među građanima BiH, čak i u kategoriji mlađe populacije i studenata.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 575
  • 27
  • 0

Većina od 1.000 ispitanih bh. potrošača protiv je upotrebe genetskog inženjeringa u poljoprivredi i proizvodnji hrane (70%). Oko 90% ispitanika su spremni platiti više za hranu koja nije genetski modifikovana, a većina ljudi vjeruje da hrana proizvedena u BiH nije genetski modifikovana.

Istraživanje također pokazuje nizak nivo informisanosti i znanja o GM hrani među građanima BiH, čak i u kategoriji mlađe populacije i studenata.

Podizanje svijesti javnosti

Rezultati su to Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju (GIZ), koja je kroz projekat "GMO-free kvalitetna soja iz Dunavskog regiona", koji provodi Vlada Njemačke, organizirala treći informativni događaj o relevantnosti i trenutnoj situaciji u vezi sa genetski modificiranim organizmima (GMO) u Bosni i Hercegovini.

Glavni cilj ove manifestacije bio je podizanje svijesti javnosti o trenutnoj situaciji o GMO proizvodima u BiH, uključujući i novu situaciju vezano za uvoz, da predstavi rezultate nedavnog istraživanja o percepciji potrošača koja se odnosi na genetski modifikovanu hranu i hranu za životinje, te da se predstavi i promoviše namjera uvođenja označavanja genetski nemodifikovane hrane u BiH i značaj označavanja kao mogućnost izbora potrošačima.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic


Tagovi

GMO Ispitivanje Agencija za sigurnost hrane


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.