Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 26.03.2020. 15:45

Uvozimo meso lošijeg kvaliteta dok domaća proizvodnja propada!

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske juče se obratio Savjetu Ministara BiH, u cilju zahtjeva za zaštitu domaće proizvodnje. 

Foto: Bigstockphoto/Artem Merzlenko
  • 248
  • 16
  • 0

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske juče se obratio Savjetu Ministara BiH, tačnije Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u cilju zahtjeva za zaštitu domaće proizvodnje

Prema  saznanjima  sa  terena, kojima raspolažu u Savezu, pojavom  pandemije korona virusa, a nakon toga i uvođenjem vanrednih mjera u BiH, došlo je do smanjenja tražnje živih  životinja, prvenstveno tovnih junadi i svinja. Imajući u vidu da se nismo riješili ni nagomilanih količina utovljenih životinja iz prethodnog perioda, ovaj zastoj u potražnji  je prouzrokovao prerastanje životinja za klanje.  

Da li stimulišemo tuđu poljoprivredu?!

"Po  našim  saznanjima, ovih dana zaustavljen je i izvoz mesa za Republiku Tursku pa  je i to doprinijelo padu potražnje. S  druge  strane, svakodnevno  dobijamo informacije s terena da se u BiH uvoze ogromne količine mesa. Interesantno, upravo iz zemalja EU koje su epicentri zaraze i koje su pokazale  svoju bezosjećajnost s nama van  EU", navodi Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.  

Prema njegovim riječima, dok mi kupovinom njihovog mesa (dodatno sumnjivog) stimulišemo tuđu poljoprivredu, domaći poljoprivrednici, na pragu proljetne sjetve, živu  stoku koju utove nemaju kome da prodaju. A ako je ne prodaju, neće imati novca za kupovinu sjemena i đubriva. Neće blagovremeno posijati i eto problema. Istovremeno je veliki broj životinja prerastao i dostigao svoju maksimalnu tjelesnu masu, te nemaju više prirasta. Međutim, ove životinje se i dalje moraju hraniti dragocjenom stočnom hranom koje je sve manje.              

Uvoz iz zemalja sa visokim nivoom zaraze

Član predsjedništva BiH, Milorad Dodik, apelovao je na poljoprivrednike da zasiju obradive površine, svjestan šta slijedi nakon ove krize. I ministarstvo poljoprivrede RS  sprema set mjera za poboljšanje uslova  sjetve, međutim prema njegovim riječima, sve je to beskorisno ako na jednoj strani dobijamo a na drugoj gubimo već dobijeno. 

Predsjednik UO Saveza zadruga FBiH apeluje na vlasti da omoguće brži protok roba      

 "U vezi s tim, smatramo da je u opštem interesu, a naročito u ovakvoj situaciji da se pristigle utovljene  životinje otkupe i pokolju, kako bi novi turnus  mogao biti useljen. Time bi imali višestruku korist, a  vrlo važno je i to da bi novouseljene životinje za utrošenu  hranu ostvarivale prirast nasuprot  sadašnjem stanju gdje prerasle životinje troše hranu, a  ne ostvaruju rentabilan  prirast. Nedopustivo je  da se u ovoj situaciji dozvoli uvoz mesa a imamo domaće bikove i svinje koje prerastaju", izričit je Marinković.        

Posebno su naglasili da  se ne smije zanemariti činjenica da se meso uvozi  iz zemalja u kojima je nivo zaraze daleko veći nego u BiH, što je dodatno alarmantno. "Kako  smo i do sada uvijek bili objektivni i korektni  u svojim  zahtjevima  i predlozima i ovoga puta smo u Savezu svjesni i mogućnosti zloupotreba ove situacije. Stoga predlažemo da se maksimalne cijene otkupa ograniče i to za tovnu junad na 4,30 KM/kg i tovnih svinja na 3,20 KM/kg". zaključuje predsjednik ovog Saveza.


Tagovi

Zaštita domaće proizvodnje Tovna junad Tovne svinje Stojan Marinković Proljetna sjetva Milorad Dodik Nivo zaraze Savjet Ministara BiH


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.