Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesne prerađevine
  • 11.11.2019. 14:30

Uvoz mesnih prerađevina: Pojačali kontrolu i zabranili uvoz tri pošiljke mesa

Uvoz mesnih prerađevina: Pojačali kontrolu i zabranili uvoz tri pošiljke mesa

Foto: Pixabay/Birte
  • 270
  • 22
  • 0

Republička inspekcija za hranu je u toku redovnog pregleda pošiljki hrane pri uvozu, u proteklih mjesec dana zabranila uvoz tri pošiljke mesnih prerađevina u količini od preko jedne tone, jer je utvrđeno da iste ne ispunjavaju propisane uslove kvaliteta.

Riječ je o proizvodu "dimljeni pileći deluks file" proizvođača MIS Globus Skoplje, Makedonija kod kojeg je analizama utvrđen manji sadržaj ukupnih proteina od propisanog, te dvije pošiljke "Zimske salame" proizvođača Pik Vrbovec, za koje je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove u pogledu rN vrijednosti. Laboratorijskim analizama ove grupe proizvoda ispituju se parametri kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, kao što su sadržaj ukupnih proteina, ukupni fosfati, dodati fosfati, prisustvo teških metala, sadržaj bjelančevina i slično.

Navedene pošiljke nisu predstavljale rizik za zdravlje ljudi, ali svojim kvalitetom nisu ispunjavale propisane uslove za prometovanje na tržištu, te je nadležna inspekcija u cilju zaštite prava potrošača i domaćeg tržišta zabranila uvoz spornih proizvoda.

S obzirom da je i u prethodnom periodu, odnosno u toku augusta mjeseca, zabranjen uvoz još jedne pošiljke "dimljenog pilećeg deluks filea" proizvođača MIS Globus Skoplje u količini od 884 kilograma, takođe zbog smanjenog sadržaja ukupnih proteina, što ukupno čini četiri pošiljke u posljednja dva mjeseca, nadležne inspekcije će zbog identifikovanog rizika pojačati kontrolu mesnih prerađevina.

Inspekcija za hranu će prilikom uvoza pojačati kontrolu i uzorkovanje mesnih prerađevina radi ispitivanja mikrobiološke ispravnosti i kvaliteta, dok će se u unutrašnjem prometu u koordinaciji sa veterinarskom inspekcijom vršiti kontrola u skladištima uvoznika i maloprodaji. Kvalitativna svojstva proizvoda moraju odgovarati deklarisanim svojstvima, jer se u suprotnom isto može smatrati obmanom potrošača.

Cilj inspekcijskog nadzora u oblasti hrane je pravovremenim identifikovanjem rizika i preduzimanjem propisanih mjera spriječiti da se na tržištu nalazi hrana koja nije zadovoljavajućeg kvaliteta.


Tagovi

Mesne prerađevine Inspekcija Zabrana uvoza Kvalitet MIS Globus Skoplje Pik Vrbovec


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]