Unapređenje zdravlja stanovništva i prevencija oboljenja usko su povezani sa dostupnošću i konzumiranjem zdravstveno bezbjedne i nutritivno vrijedne hrane.
Svjetski dan hrane, 16. oktobra, obilježava se ove godine pod sloganom: "Promijenite razloge za migraciju u budućnosti. Investirajte u sigurnu proizvodnju hrane i ruralni razvoj."
Datum obilježavanja Svjetskog dana hrane utemeljen je od strane članica Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO - Food and Agriculture Organization) i obilježava se svake godine kako bi se podigla svijest stanovništva o sigurnosti hrane, izazovima u ovoj oblasti te kako bi se ohrabrili ljudi da aktivno učestvuju u aktivnostima koji utiču na njihove životne uslove.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, Organizacija za hranu i poljoprivredu ove godine ističe da bi migracija trebala biti izbor, a ne nužnost i poziva na saradnju vlade, agencije UN-a, privatni sektor, civilno društvo i lokalnu zajednicu da razmotre šta su razlozi migracija te podstaknu zemlje na svim kontinentima da pitanje migracija ugrade u svoje politike ruralnog razvoja.
Unapređenje zdravlja stanovništva i prevencija oboljenja usko su povezani sa dostupnošću i konzumiranjem zdravstveno bezbjedne i nutritivno vrijedne hrane. Nedovoljna snabdjevenost zdravstveno bezbjednom i nutritivno vrijednom hranom sa jedne strane i nepristupačnost adekvatnim izvorima hrane sa druge strane uzrok su nastanka različitih oblika oboljenja, razvoja bolesti neadekvatne ishrane, prekomjerne ishrane ili alimentarnih toksiinfekcija i intoksikacija. Oni su takođe i razlog koji mogu dovesti do kretanja stanovništva.
U oblasti ishrane u Republici Srpskoj se sprovodi Program promocije zdravlja u predškolskim ustanovama "Škole/predškolske ustanove prijatelji pravilne ishrane". Program sprovodi Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.
Unapređenje zdravlja stanovništva i prevencija oboljenja usko su povezani sa dostupnošću i konzumiranjem zdravstveno bezbjedne i nutritivno vrijedne hrane.
Navedeni program omogućava izgradnju stimulativnog okruženja koje aktivno radi na promociji zdravlja, fizičke aktivnosti i ishrane, jača kapacitet predškolske ustanove za prepoznavanje zdravstvenih i nutritivnih problema djece u saradnji sa porodicom i lokalnom zajednicom, jača saradnju profesionalaca, roditenja, zdravstvenih ustanova i udruženja lokalne zajednice u prevenciji i otklanjanju zdravstvenih problema povezanih sa gojaznošću i pothranjenošću, podstiče sticanje određenih znanja, vještina i oblika ponašanja usmjerenih ka zdravlju i zdravom načinu života kako djece tako i svih koji rade u predškolskoj ustanovi i onih koji učestvuju u brizi i vaspitanju djece (roditelji/staratelji).
Značajno je spomenuti da su u okviru navedenog Programa izrađene slijedeće publikacije: Uputstvo za razvoj, implementaciju i evaluaciju inicijative "Kako postati škola/predškolska ustanova prijatelj pravilne ishrane?", knjiga za roditelje, staratelje, vaspitače i kuhare u predškolskim ustanovama pod nazivom "Biraj pravo rasti zdravo" te publikacija o ishrani pod nazivom "Standardi ishrane za planiranje jelovnika u predškolskim ustanovama za djecu uzrasta od prve do šeste godine - jelovnici i normativi".
Podsjećamo, prepoznavši značaj ishrane kao bitnog segmenta u ranom rastu i razvoju djece, Vlada RS je, 2012. godine, usvojila Politiku unapređivanja ishrane djece do pet godina života u Republici Srpskoj. Krajem 2012. godine, donijet je i dokument pod nazivom Smjernice za ishranu dojenčadi i djece predškolskog i školskog uzrasta.
Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
Tagovi
Autorica