Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera EU
  • 06.05.2015. 15:45

Ukinuto privatno skladištenje svinjskog mesa

Europska komisija, u suglasnosti sa zemljama članicama, donijela je odluku o ukidanju mjere pomoći proizvođačima svinjskog mesa!

Foto: depositphotos.com,
  • 65
  • 3
  • 0

Države članice EU, nakon što se počeo osjećati pritisak na trgovačke marže, u veljači su glasovale o prijedlogu Komisije o uvođenju potpora za privatno skladištenje svinjskog mesa koje su se počele primjenjivati početkom ožujka. Potpore za privatno skladištenje tržišna su mjera u okviru Uredbe EU o zajedničkoj organizaciji tržišta kojom se tijekom određenog razdoblja nadoknađuje dio troškova skladištenja.

Hrvatski proizvođači svinjetine mogli su podnijeti zahtjev za potporu za privatno skladištenje mesa u razdoblju od tri do pet mjeseci. Europska komisija im je zatim financirala dio skladištenja kako bi se smanjila ponuda na tržištu EU nastala nakon uvođenja ruske zabrane uvoza zbog svinjske kuge. Utjecali je na to i činjenica što su proizvođači uložili znatna sredstva u usklađivanje s pravilima EU o dobrobiti životinja.

Oporavak cijena svinjskog mesa

Zemlje članice EU su poduprle odluku Komisije da zatvori mogućnost privatnog skladištenja svinjskog mesa, mjeru koja je otvorena 9. ožujka 2015. Kako je mjera uvedena, tako se i EU tržište svinjskog mesa stabiliziralo cijenama.

U ovim okolnostima, Komisija vjeruje da više nije opravdano zadržati ovakvu intervenciju tržišta, i predložila je ukidanje sheme, što su države članice i izglasale na Odboru prošlog tjedna. U prošlih sedam tjedana, 65.000 tona svinjskog mesa privremeno je povučeno s tržišta na tri do pet mjeseci u 18 različitih zemalja članica. Najviše su koristili mjeru poljoprivrednici u Danskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, s manjim volumenima također uskladištenim u Poljskoj, Italiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Belgiji.

Foto: depositphotos.com, @vipavlenkoff


Tagovi

Skladištenje mesa Mjera pomoći Tržište svinjskog mesa Cijene Države članice Poljoprivrednici Svinjska kuga Ruska zabrana uvoza


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."