Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 19.11.2020. 07:30

Udvostručuju izvoz mliječnih proizvoda - Bjelorusija jača izvoz u Aziju i Afriku

Nije ih pokolebala ni pandemija Covid-19, niti određeno povećanje proizvodnje mlijeka u nekim drugim zemljama. Neke su tvrtke čak uspjele povećati izvoz novih kategorija proizvoda.

Foto: Depositphotos/erix2005
  • 68
  • 55
  • 0

Bjelorusija je svjetski predvodnik u potrošnji mlijeka te u izvozu mliječnih proizvoda. U 2018., prema podacima statista, potrošnja u toj zemlji iznosila 111.09 kg mlijeka po glavi stanovnika dok je u prvih osam mjeseci ove godine izvezeno proizvoda u vrijednosti 1,6 milijardi američkih dolara, što je za 7,2% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U Ministarstvu poljoprivrede te zemlje predviđaju da će izvoz do 2025. narasti na 3,1, a do 2030. čak do 4 milijarde dolara, rekao je šef odjela za vanjsku ekonomiju, Aleksej Bogdanov tijekom prošlotjednog Bjeloruskog mljekarskog foruma

Ta je zemlja trenutno najveći svjetski izvoznik proizvoda ove vrste po glavi stanovnika, a cilj je ići i dalje - povećati domaću proizvodnju mlijeka na 9,2 milijuna tona do 2025., odnosno 10,5 mil. t 2030. godine. 

Veći izvoz proizvoda s dodanom vrijednosti

Nije ih pokolebala ni pandemija Covid-19, niti, kako piše dairyglobal, određeno povećanje proizvodnje mlijeka u nekim drugim zemljama. Neke su mljekarske tvrtke čak uspjele povećati izvoz novih kategorija proizvoda. 

"Na primjer, ove se godine udio proizvoda od punomasnog mlijeka u izvoznim zalihama udvostručio - sa 7,6% na 16%, što je vrlo važno, jer ciljamo na izvoz proizvoda s visokom dodanom vrijednošću i visokim stupnjem prerade", rekao je Bogdanov.

Dominantan partner im je i dalje Rusija zbog već uspostavljenih dugoročnih trgovinskih i ekonomskih odnosa, dobro razvijene logistike i nepostojanja trgovinskih zapreka. Bogdanov je istaknuo kako raste mljekarska industrija i u toj zemlji pa je Bjelorusija postavila ciljeve za nova tržišta. Naime, u posljednjih pet godina udio ruskog tržišta smanjio se za 12,2%. 

Jačaju izvoz u Aziju i Afriku

Govoreći o drugim tržištima, prvenstveno se misli na jačanje izvoza u Aziju i Afriku, regije u kojima je tijekom posljednjih godina snažno porasla potražnja za takvim proizvodima. 

Podsjetimo, svjetska proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda iz godine u godinu raste, a tijekom idućih deset godina porast će za 1,6% godišnje, odnosno na 997 milijuna tona do 2029. godine. 

Proizvodnja mlijeka u stalnom porastu - više je i onog iz eko sistema

U zemljama članicama Europske unije taj će rast ići nešto sporije. Podaci pokazuju i pad mliječnog stada za oko 0,6% godišnje, ali i porast mliječnosti za 1% tijekom sljedećeg desetljeća. 


Tagovi

Tržište mlijeka Bjelorusija Dodana vrijednost Mliječni proizvodi Rast Potrošnja Izvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...