Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 03.01.2018. 13:00

U sirevima lizozim koji može izazvati alergijske reakcije

U BiH je isporučen topljivi sir proizvođača Pomurske mlekarne d.d. koji sadrži nedeklarisani konzervans lizozim koji može izazvati alergijske reakcije ili intolerancije kod osoba alergičnih na jaja.

Foto: Pixabay/Hans
  • 230
  • 12
  • 0

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je u Bosnu i Hercegovinu isporučen topljivi sir proizvođača Pomurske mlekarne d.d., Industrijska ulica 10, 10000 Murska Sobota, Slovenija koji sadrži nedeklarisani konzervans lizozim (E 1105) koji se proizvodi iz bjelanca jajeta te može izazvati alergijske reakcije ili intolerancije kod osoba alergičnih na jaja. Radi se o sljedeća dva proizvoda:

1. Naziv proizvoda: Weekend cheese
Naziv brenda: Pomurske mlekarne
Pakovanje: u obliku kobasice ili rezano na komade
Temperatura: Rashlađeno
Težina: 2.0 kg

2. Naziv proizvoda: Prleski sir
Naziv brenda: Pomurske mlekarne
Pakovanje: u obliku kobasice od 1 kg ili 240 gr
Temperatura: Rashlađeno
Težina: 1.0 kg

Obavijest se odnosi na sve lotove navedenih proizvoda s valjanim rokom upotrebe.

Proizvodi nisu u skladu sa odredbama Zakona o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04) i Pravilnika o pružanju obavijesti potrošačima o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 68/13) kojim je obavezno navođenje na deklaraciji svakog sastojka ili pomoćnog tehnološkog sredstva u proizvodnji koje može izazvati alergijske reakcije ili intolerancije, a koje se koristi u proizvodnji ili preradi hrane i prisutno je u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je sve raspoložive informacije dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da sprovedu inspekcijski nadzor, utvrde sljedivost te dostave povratne informacije.

Foto: Pixabay/Hans


Tagovi

Sigurnost hrane Agencija za sigurnost hrane BiH Lizozim Alergijske reakcije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]