AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » U sirevima lizozim koji može izazvati alergijske reakcije

U sirevima lizozim koji može izazvati alergijske reakcije

Sigurnost hrane

U sirevima lizozim koji može izazvati alergijske reakcije

Datum: 03.01.2018. 13:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

U BiH je isporučen topljivi sir proizvođača Pomurske mlekarne d.d. koji sadrži nedeklarisani konzervans lizozim koji može izazvati alergijske reakcije ili intolerancije kod osoba alergičnih na jaja.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je u Bosnu i Hercegovinu isporučen topljivi sir proizvođača Pomurske mlekarne d.d., Industrijska ulica 10, 10000 Murska Sobota, Slovenija koji sadrži nedeklarisani konzervans lizozim (E 1105) koji se proizvodi iz bjelanca jajeta te može izazvati alergijske reakcije ili intolerancije kod osoba alergičnih na jaja. Radi se o sljedeća dva proizvoda:

1. Naziv proizvoda: Weekend cheese
Naziv brenda: Pomurske mlekarne
Pakovanje: u obliku kobasice ili rezano na komade
Temperatura: Rashlađeno
Težina: 2.0 kg

2. Naziv proizvoda: Prleski sir
Naziv brenda: Pomurske mlekarne
Pakovanje: u obliku kobasice od 1 kg ili 240 gr
Temperatura: Rashlađeno
Težina: 1.0 kg

Obavijest se odnosi na sve lotove navedenih proizvoda s valjanim rokom upotrebe.

Proizvodi nisu u skladu sa odredbama Zakona o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04) i Pravilnika o pružanju obavijesti potrošačima o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 68/13) kojim je obavezno navođenje na deklaraciji svakog sastojka ili pomoćnog tehnološkog sredstva u proizvodnji koje može izazvati alergijske reakcije ili intolerancije, a koje se koristi u proizvodnji ili preradi hrane i prisutno je u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je sve raspoložive informacije dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da sprovedu inspekcijski nadzor, utvrde sljedivost te dostave povratne informacije.

Foto: Pixabay/Hans

Broj pregleda članka: 131; Uspješnost članka: 11.55

Tagovi: Sigurnost hrane, Lizozim, Alergijske reakcije, Agencija za sigurnost hrane BiH

Ključne riječi članka: u, sirevima, lizozim, koji, moze, izazvati, alergijske, reakcije, proizvoda, mlekarne, obliku, pomurske, hrane, alergijske, reakcije, izazvati, pomurske mlekarne, alergijske reakcije, izazvati alergijske, može izazvati, može izazvati alergijske, izazvati alergijske reakcije,  temperatura rashlađeno  ,    temperatura rashlađeno, rashlađeno    težina, hrani službeni glasnik, mlekarne    pakovanje, brenda pomurske mlekarne, sigurnost hrane bosne,    naziv brenda,  naziv brenda pomurske, pomurske mlekarne  


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.