• Domaći sok
  • 26.10.2021. 12:00

U periodu virusa, dosta pomaže i domaći sok od mirisavke

U vremenu u kojem haraju virusi, domaći recepti primjenjuju se više nego ikada prije. Preporučujemo vam recept za domaći sok od crnog grožđa, za koji se vjeruje da je vitaminska "bomba", a najbolja se pokazala autohtona sorta crne "mirisavke".

Foto: Gordana Vila
  • 194
  • 48
  • 0

Vrijeme berbe domaćih potkozarskih sorti grožđa je na izmaku pa treba planirati da se za predstojeću zimu napravi domaći sok od crnog grožđa, za koji se vjeruje da posjeduje brojna ljekovita svojstva.

Ukoliko se odlučite praviti ovaj specijalitet, potrebno vam je deset kilograma crne "mirisavke", koju treba odvojiti od peteljki. Ostave se zdravi plodovi, dobro operu i ocijede. U kantu sa ovako očišćenom masom grožđa, doda se pet kilograma šećera ili ako pravite manju mjeru - na pet kilograma grožđa, stavi se dva i po kilograma šećera. To se zatim sve dobro izgnječi rukama. Najbolje je ovo uraditi uveče i grožđe ostaviti preko noći da se sjedini sa šećerom.

Ujutro povremeno izmiješati i nakon toga pomenutu otopinu grožđa i šećera staviti u šerpu i kuvati na srednje jakoj temperaturi od 10 do 15 minuta, a onda i procijediti.

Iskoristi se sve od grožđa, čak i otpad

Otpad od grožđa, takozvani trop ne treba bacati, već staviti u veliku šerpu, uz jedan i po do dva litra vode i ponovo kuhati na isti način. Nakon toga, procijediti sve u posebnu šerpu i u to dodati pola kilograma šećera, te ostaviti na šporetu da proključa.  

Tako dobijeni sok spojiti sa prethodnim, sve dobro sjediniti, procijediti kroz gustu cjediljku i odstraniti trop. Procijeđeno vratiti na vatru da ponovo proključa.

Sok od krušaka je najljepši kada ga sami pripremate - kako to uraditi?

U međuvremenu, u rerni zagrijati od osam do devet staklenih flaša od jednog litra. Kada sok proključa, ostaviti ga kratko da odstoji i nakon toga sipati ga vrućeg u tople flaše. One se umotavaju u tople ručnike i ostave se da se u njima postepeno ohlade.

Od preporučenih deset kilograma grožđa, prema ovom receptu dobije se od osam do devet litara voćnog sirupa.

Ko ne želi da dobije dodatnu količinu soka, otpad od grožđa ne treba dodatno kuvati, već ga ispasirati, dodati u njega šećer (na jedan kilogram tropa stavi se pola kilograma šećera) i skuvati od toga džem od grožđa.

Voćni sirup, ali i eliksir zdravlja

Za navedeni sok, od potkozarske mirisavke, kažu da sadrži brojne antioksidanse koji jačaju imunitet i imaju pozitivan učinak na srce. Konzumenti ističu da sok sadrži vitamin A, B i C, kalijum, magnezijum, gvožđe, snižava loš holesterol, pomaže kod probavnih problema, poboljšava metabolizam. 

Grožđe  predstavlja izuzetan čistač jetre, a takođe pomaže i pri izbacivanju urinske kiseline iz tijela.

Isto tako, prema tvrdnjama stručnjaka, pomaže pri liječenju astme, a u istraživanjima se navodi i da čuva zdravlje kostiju i pomaže pri liječenju neizdrživih migrena. Važno je napomenuti da 100 grama ovog voća može zadovoljiti 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Pomenuti sok ima brojne prednosti, kada je riječ o preventivnoj zaštiti od bolesti. Ukoliko se pravi bez dodatka šećera, jedan je od niskokaloričnih voćnih napitaka.


Fotoprilog


Tagovi

Domaći sok Sok od grožđa Potkozarska mirisavka Otopina grožđa i vode Čistač jetre Voćni sirup Antioksidansi Preventivna zaštita


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.