• Gušter u malinama
  • 08.06.2019. 12:00
  • Engleska

U kutijici s malinama pronašla živog guštera

Engleskinja se šokirala kada je shvatila da ju iz pakovanja malina gleda mali gekon.

Foto: Pixabay/lentchok/InspiredImages
  • 86
  • 11
  • 0

Police supermarketa ovih su dana obojane crvenim plodovima voća i povrća, posebno malina, jagoda, paradajza i u žutim i ljubičastim bojama pa nije teško u plastičnim, prozirnim kutijama otkriti uljeza. Posebno ako je on gušter čije se tijelo proteže duž cijele posudice. 

Upravo se to dogodilo ove sedmice u engleskom gradu Basildonu (pokrajina Essex), u tamošnjoj trgovini Sainsbury. 

Jedna se žena šokirala kada je uzela posudicu s malinama i u njoj otkrila guštera, malog gekona koji je na njegovu sreću, još bio živ, ali sigurno u većem strahu nego ona. 

Paketić je pokazala radniku u trgovinu koji se također zbunio, ne znajući kako je gekon ušao u trgovinu. No, maknuli su ga na sigurno, a onda su ga preuzeli u Engleskom kraljevskom društvu za zaštitu životinja (RSPCA). 

Budući da Sainsbury, prema navodima ladbible, čessto dobavlja maline iz Španjolske, moguće je i da je mali gekon prevalio tisuće kilometara da bi došao do Basildona.

Gekon gušteri prebivaju na svim kontinentima, diljem svijeta, ali preferiraju tople, tropske klime. Obično nisu otrovni niti štetni za ljude. Srednji, do veliki gekoni mogu ugristi ako su uznemireni, ali, njihov zagriz je nježan i ne može probiti kožu. 

Treba napomenuti i da su gušteri vrlo korisne životinje jer uništavaju mnoge štetne insekte pa svakom voćaru ili povrćaru može biti drago kada u svojoj bašti ili voćnjaku ugleda nekog od guštera. 


Tagovi

Gušter u malinama Korisna životinja Pakovanje malina Životinja u trgovini


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi