Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja paradajza
  • 28.08.2023. 18:00

U kakvom je stanju paradajz za preradu?

Ova godina nije bila blagonaklona prema uzgajivačima paradajza. Kakvo je trenutno stanje usjeva u najvećim zemljama proizvođačima ovog povrća?

Foto: Depositphotos/alessandrozocc
  • 53
  • 23
  • 0

Svjetsko vijeće za preradu paradajz u svom je posljednjem saopćenju dalo uvid u trenutno stanje usjeva za zemlje AMITOM (organizacije prerađivača paradajz u mediteranskoj regiji, op.a.), a koje je pokazalo da je sezona dosegla vrhunac. Pogoni za preradu u Španiji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Izraelu, Tunisu i Turskoj te sedam pridruženih članica (Egipat, Mađarska, Iran, Malta, Rusija, Ukrajina i Sirija), rade punim kapacitetom. 

Kasni berba u Italiji

Zemlje koje se bave preradom unutar EU navodno su do sada imale dobru kvalitetu ubranog usjeva. 

U sjevernim regijama Italije tvornice za preradu rade punim potencijalom, a dosadašnja količina ovogodišnje berbe bila je zadovoljavajuća. Ističu da se kvaliteta vratila u normalu nakon što su pojedina polja bila pogođena gradom. Slično je i na jugu zemlje, a unatoč tome što su rane sorte dale slabiji prinos, ukupne su količine odgovarajuće. 

Berba kasni za prošlogodišnjim rokom za jednu sedmicu. Očekivana ukupna proizvodnja za Italiju ostaje na predviđenih 5,6 miliona tona.

Upitne kasne sorte u Španiji

U Španiji je više od 40 posto površine u Extremaduri, najvećoj regiji za preradu ovog povrća već pobrano. Vruće vrijeme i dalje ubrzava sazrijevanje plodova, ali postoji zabrinutost zbog potencijalne lošije kvalitete i problema kod razvoja kasnih sorti. Predviđena proizvodnja je 2,6 miliona tona.

Uprkos nedavnim visokim temperaturama, berba u Portugalu dobro napreduje i nije bilo promjena u prognoziranim količinam od 1,5 milion tona. 

U Grčkoj je berba završena na oko 45 posto površina, kvaliteta plodova je dobra, a procijenjena proizvodnja 430.000 tona. U Francuskoj je oko 40.000 tona već isporučeno prerađivačima, što čini oko 25 posto predviđene ukupne proizvodnje od 150.000 tona.


Tagovi

Stanje usjeva AMITOM Vrhunac sezone EU rajčica Berba paradajza Paradajz za preradu Proizvodnja paradajza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!