Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaleđeni burek
  • 27.03.2024. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Vogošća

U junećem bureku u Vogošći utvrđeno prisustvo svinjske DNA

Veterinarski inspektori lani utvrdili da je u zaleđenom "junećem bureku" i svinjsko meso. Sada se oglasili!

Foto: Ajdin Kamber/Fotobaza.ba (ilustracija)
  • 210
  • 21
  • 0

Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je da je krajem prošle godine veterinarski inspektorat na području Kantona Sarajevo izvršio nadzor nad poslovanjem privrednog subjekta "Krajina Klas" d.o.o. Banja Luka, Pekoteta "Manja" Vogošća.

U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije. Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog, i proizvod deklarisan kao "burek mini zaleđeno", brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60%), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača "Krajina Klas" d.o.o. Banja Luka.

"Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka, mesa, uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina", stoji u saopćenju FUZIP.

S obzirom na to da korištena metoda nije akreditovana, uzorak ovog proizvoda je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u laboratoriju Evropske unije, koja je potvrdila prisustvo  svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa.


Tagovi

Juneći burek Svinjsko meso Laboratorija Manja Kanton Sarajevo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]