Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznake na pićima
  • 23.05.2023. 18:00

U Irskoj će sva alkoholna pića imati upozorenje o raku - čega se boje EU vinari?

Nova uredba stupa na snagu za tri godine. Njome će na svim alkoholnim pićima, kao i u pubovima biti istaknuto da alkohol potencijalno može uzrokovati rak

Foto: Depositphotos/merazul
  • 119
  • 10
  • 0

Irska će postati prva zemlja u svijetu u kojoj će alkoholna pića imati zdravstveno upozorenje o tome da potencijalno mogu uzrokovati rak, što je dugo očekivana odluka koju su pozdravili zagovornici zdravlja, ali joj se žestoko protive proizvođači pića širom svijeta.

Ministar zdravstva Stephen Donnelly u ponedjeljak je potpisao novi Zakon o javnom zdravstvu, a koji sadrži uredbu o označavanju alkohola te potvrdio da će nova pravila stupiti na snagu za tri godine - 22. maja 2026.

"Pozdravljam činjenicu da smo prva zemlja u svijetu koja je poduzela ovaj korak i uvela sveobuhvatno zdravstveno označavanje alkoholnih proizvoda", rekao je Donnelly ističući da je Irska također i prva nacija koja je zabranila pušenje u zatvorenim javnim mjestima, uključujući pubove, još 2004. "Veselim se što će i druge zemlje slijediti naš primjer."

Talijani posebno ljuti

Kritike dolaze sa svih strana, ali najviše od strane evropskih vinara, piše Politico. Oni ovu uredbu, kada je riječ o vinima, smatraju neutemeljenom i nerazumnom. Pozivaju Irsku da popusti i pričeka mogući režim označavanja na nivou cijele EU, a koji bi, kako se nadaju u industriji alkoholnih pića, rak isključio s popisa rizika.

Na zakon su posebno reagirali u Italiji nazvavši ovu odluku presedanom koji ugrožava rekordan izvoz talijanskog vina čija je vrijednost prošle godine bila 7,9 milijardi eura. Smatraju da narušava trgovinu te da je rezultat ideološkog pristupa hrani kao što je vino, a koje je dio mediteranske prehrane i ima povijest dugu deset hiljada godina. 

Kažu da čak i ako je izvoz talijanskog vina u Irsku 2022. godine iznosio samo 45 miliona eura, odluka bi mogla otvoriti vrata zakonu u Evropi i svijetu, što bi znatno utjecalo na njihov lanac snabdijevanja "od polja do stola", a čija je vrijednost 14 milijardi eura. Također garantira 1,3 miliona radnih mjesta, a vino im je prvo na listi izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Potpuno je neprikladno izjednačavati pretjeranu konzumaciju alkoholnih pića tipičnih za sjevernjake s umjerenom i svjesnom konzumacijom kvalitetnih proizvoda s nižim udjelom alkohola poput piva i vina koji su u Italiji zaštitni znak sporog načina života, kojim se pazi na psihofizičku ravnotežu, bez nekontroliranog unosa alkohola", izjavio je predsjednik Coldirettija Ettore Prandini naglašavajući da opredjeljenje Unije za zaštitu zdravlja građana ne može opravdati ovakvim odlukama koje riskiraju nepravedno kriminaliziranje pojedini proizvoda.

Na Mediteranu se pije umjereno, kažu Talijani (Foto: M. C. Celić)

Rizik od raka i kod manje konzumacije?

S druge srane, u udruzi Eurocare smatraju da su podaci o hranjivim tvarima i sastojcima na etiketi najprikladniji i najpraktičniji način da se poštuje pravo potrošača na informaciju, naglašavajući važnost oznake za Plan EU-a o borbi protiv raka. 

Irska je izrazila zadovoljstvo i olakšanje što su tijela za trgovinu i tržišno takmičenje na nivou EU-a i WTO-a odlučila podržati medicinske dokaze, a ne upozorenja industrije.

"Medicinski dokazi jasno pokazuju da rizik od raka postoji čak i pri nižim razinama konzumacije alkohola", rekla je Hildegarde Naughton, irska ministrica za javno zdravstvo i ovisnosti.

Glavni irski lobi u industriju pića, Drinks Ireland, upozorio je da će neki proizvođači vina i drugih alkoholnih pića u EU vjerovatno prestati snabdijevati irske ​​trgovce jer neće proizvoditi robu posebno za njih. 

Propisi će se primjenjivati na svim mjestima gdje se prodaju alkoholna pića. To će značiti nove etikete na svakoj flaši i limenci koje su izložene na maloprodajnim policama, kao i u pubovima gdje će upozorenja posebno stajati i iza šanka. 


Tagovi

Alkohol i rak Oznaka na vinu Oznaka na pivu Alkoholna pića Europski vinari Talijanski vinari Eurocare Alkohol u Irskoj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.