Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka proizvoda
  • 07.09.2020. 18:00

U EU se vodi bitka oko označavanja hrane: Copa-Cogeca osudila oznaku Nutri-Score

Ova oznaka pretvara nutritivnu vrijednost proizvoda u jednostavan kod koji se sastoji od 5 slova, različitih boja. Pomoću nje, već na prvi pogled možete vidjeti koji se proizvodi preporučuju, a koje treba izbjegavati. No, je li ovo dobra tehnika?

Foto: Depositphotos/Demanna
  • 54
  • 5
  • 0

Evropsko udruženje poljoprivrednika, Copa-Cogeca pridružilo se redovima onih koji se bore protiv nutricionističke oznake pod nazivom Nutri-Score

Inače, ova oznaka pretvara nutritivnu vrijednost proizvoda u jednostavan kod koji se sastoji od 5 slova, različitih boja. Svaki se proizvod ocjenjuje na osnovu naučnog algoritma. Uzima u obzir generalno hranjive sastojke (energetsku vrijednost i količinu šećera, zasićenih masti i soli) i njene pozitivne vrijednosti (količina vlakana, proteina, voća, povrća i orašastih plodova, uljane repice, orahovog ulja i sl.). 

Pomoću nje, već na prvi pogled možete vidjeti koji se proizvodi preporučuju, a koje treba izbjegavati.

No, iako se na prvi pogled čini kao dobra tehnika, ona predstavlja i problem. Naime, kvalitet namirnica razlikuje se od regije do regije u svakoj zemlji i jako je teško uskladiti kontrolu kakvoće hrane pojedine države i njene alate s ostatkom svijeta. 

Borba između francuske i italijanske oznake

Pekka Pesonen, glavni sekretar udruženja, rekao je da njegova organizacija podržava napore Italije protiv bilo kakvih nutritivnih oznaka, a pogotovo bojama. 

"Razgovarao sam s italijanskom ministricom poljoprivrede Teresom Bellanovom i pružio joj potpunu podršku. Organizacija poljoprivrednika računa na Italiju kako bi izbjegla nepotrebno stavljanje oznaka na prednja pakovanja namirnica što ide u korist Nutri-Scorea, obezvrjeđujući neke od glavnih proizvoda mediteranske prehrane“, pojasnio je Pesonen za Euractiv.

Evropljani žele obavezne oznake (Ne)Vegetarijansko i Vegansko

Uvođenje usklađenog okvira za označavanje hrane jedan je od glavnih ciljeva nedavno predstavljene strategije od Farme do viljuške (F2F). Do sada je glavna rasprava na nivou Europske unije bila o tome koja će vrsta prehrambenih oznaka biti obvezna, a bitka se trenutno vodi između već spomenute francuske i italijanskog protivprijedloga nazvanog Nutrinform battery

Odobren u Belgiji, Njemačkoj i Španiji

Nutri-score se koristi u Belgiji i Španiji. Podržava ga i njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner čija je vlada odobrila njegovo uvođenje na tržište u avgustu. Krajem jula Komisija je dala zeleno svjetlo za dobrovoljno korištenje Nutrinforma u Italiji.

Italijani tvrde da je francuska oznaka pristrana te nisku ocjenu daje mediteranskoj prehrani, a koja sadrži visok udio energije, zasićene masti, veliku količinu šećera ili soli. Glavna zamjerka je što je ekstra djevičansko ulje, koje je ključni proizvod u mediteranskoj prehrani, klasifikovano slovom D i narandžastom bojom.

S druge strane, na nivou EU, socijalisti i zeleni evroparlamentarci pozvali su na potpisivanje Evropske građanske inicijative (Programa za građansku inicijativu) "Pro-nutriscore", pokrenute od strane nekih udruženja potrošača, čiji je cilj učiniti ovu oznaku obaveznom za sve proizvođače na nivou EU.

Komisija se protivi oznaci porijekla

Označavanje hrane bila je jedna od glavnih tema na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede održanom u njemačkom gradu Koblenzu. Na dvodnevnim razgovorima, 27 ministara pokazalo je zajednički interes da oznake porijekla na etiketama hrane na prednjem pakovanju (FoP) postanu obavezne. 

Proizvodi s oznakom geografskog porijekla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Nekoliko država članica nedavno je uvelo nacionalne mjere utvrđivanja porijekla određenih kategorija namirnica, poput mlijeka i mliječnih proizvoda.

Međutim, Evropska komisija se ne slaže s tim prijedlogom jer bi se tako fragmentiralo jedinstveno tržište. Govoreći pred ministrima, komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je da usvajanje nacionalnih mjera nije odgovarajući način za odgovor na povećanu potražnju potrošača za ovom vrstom hrane koju kupuju, piše Euractiv.

Italija je već usvojila neke nacionalne sheme za utvrđivanje porijekla paradajza koji se koristi u sosu i durum pšenice u tjestenini, a sada predvodi grupu zemalja koje žele uvesti obavezno označavanje ove karakteristike proizvoda. 


Tagovi

Copa-Cogeca Nutri-Score Italija Francuska Nutrinform battery Oznaka porijekla Janusz Wojciechowski Kvalitet hrane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.