AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » U EU se baca 89 miliona tona hrane

U EU se baca 89 miliona tona hrane

Upravljanje otpadom

U EU se baca 89 miliona tona hrane

Datum: 19.03.2017. 15:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Procjena je da se u Evropskoj uniji baci 89 miliona tona hrane, odnosno 180 kilograma po stanovniku, godišnje. To je količina mnogo veća od one koja je potrebna kako bi se nahranilo 55 miliona siromašnih na ovoj teritoriji.

Procjena je da se u Evropskoj uniji baci 89 miliona tona hrane, odnosno 180 kilograma po stanovniku, godišnje. To je količina mnogo veća od one koja je potrebna kako bi se nahranilo 55 miliona siromašnih na ovoj teritoriji. Zbog toga je Evropski parlament izglasao četiri direktive u vezi sa upravljanjem otpadom.

Cilj: smanjiti bacanje hrane

Kako navodi Euroactiv, kampanja za smanjenje bacanja hrane ima za cilj da se ovaj otpad prepolovi do 2030. godine. Pjotr Barčak (Piotr Barczak), stručnjak za upravljanje otpadom u Evropskom birou za ekologiju (EEB), napomenuo je da se radi o "jednoj od najvećih evropskih ekoloških i humanitarnih kriza".

Evropski parlament smatra da bi Komisija trebalo da razmotri mogućnost da ovi ciljevi postanu pravno obavezujući do 2020. godine.

Recikliranje i kompostiranje

Dio recikliranog otpada trebalo bi da poraste sa današnjih 44% na 70%, a bacanje na deponije će biti ograničeno sa 5%. Cilj je i 80% reciklirane ambalaže, odnosno 50% komunalnog otpada koji bi bio recikliran ili kompostiran.

Foto: janeb13 / Pixabay

Broj pregleda članka: 422; Uspješnost članka: 25.1

Tagovi: Recikliranje, Evropska unija, Zaštita životne sredine

Ključne riječi članka: u, eu, se, baca, 89, miliona, tona, hrane, hrane, miliona


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko smije taj može, ko ne zna za strah taj ide naprijed.