Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agencija za sigurnost hrane
  • 06.03.2017. 14:00

U BiH nisu uvezene HIP kašice s viškom arsena

Agencija za sigurnost hrane BiH naložila je provjeru je li došlo do uvoza proizvoda "HIP Bio Instant kašica - pirinčane pahuljice", 20g neto, čiji je uvoz zabranila Srbija zbog nedozvoljene količine arsena.

Foto: Bigstockphoto/Ivanko
  • 348
  • 17
  • 0

Na zahtjev Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 3. ožujka 2017. godine, uvoznik i distributer proizvoda HIPP za Bosnu i Hercegovinu, Ataco d.o.o. Mostar, dostavio je informaciju sljedećeg sadržaja:

'"HIPP Bio Instant kašica-pirinčane pahuljice, 20g neto, lot 6001791, datum proizvodnje : 04.05.2016., rok upotrebe : 30.11.2017. godine, HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija", nije uvezen ispred Društva ATACO d.o.o. Mostar na tržište Bosne i Hercegovine, niti je distribuiran kupcima od strane Društva ATACO d.o.o. Mostar."

Konačnu informaciju o ovom slučaju Agencija će objaviti po okončanju inspekcijskog nadzora i prijemu povratne informacije od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela.

Agencija za sigurnost hrane BiH je odmah po saznanju o zabrani uvoza u Srbiju jednog lota (br. lota: 6001791) proizvoda "HIP Bio Instant kašica - pirinčane pahuljice", 20g neto, izvoznika HIPP GmbH&Co. Export KG Austrija, zbog utvrđene nedozvoljene količine arsena, dostavila mjerodavnim inspekcijskim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH sve informacije kojima raspolaže, te zatražila od istih da provjere je li eventualno došlo do uvoza spornoga lota navedenog proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, a od uvoznika proizvoda HIPP u Bosnu I Hercegovinu zatražila žurno očitovanje.

Foto: Bigstockphoto/Ivanko80


Tagovi

HIP Arsen Agencija za sigurnost hrane Uvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97