Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 12.02.2018. 14:30

U aprilu kreće "New deal" za potrošače, kvaliteta hrane mora biti jednaka u svim državama EU

Evropska komisija ozbiljno se prihvatila rješavanja pitanja dvojne kvalitete prehrambenih proizvoda u EU.

  • 261
  • 17
  • 0

Evropska komisija uzima vrlo ozbiljno pitanje dvostruke kvalitete prehrambenih proizvoda. "Neću prihvatiti da se u nekim dijelovima Evrope ljudima prodaje hrana manje kvalitete, unatoč tome što su ambalaža i brendiranje identični. Nacionalnim vlastima moramo dati jače ovlasti da srežu bilo kakve ilegalne prakse, gdjegod takve postoje", rekao je predsjednik Jean-Claude Juncker.

Povjerenica Vera Jourová priopćila je u Pragu da će u aprilu biti spremna metoda testiranja koju je razvio Zajednički istraživački centar Evropske komisije uz potporu najmanje 16 država članica. To bi omogućilo državama članicama da pokrenu koordiniranu kampanju u maju. Testovi će uključivati sastav zajedničke košarice proizvoda koji se prodaju u većini država članica i uključivat će kemijska i senzorska ispitivanja. Cilj je predstaviti prve rezultate do kraja 2018. godine.

"Nastavljamo razvijati naš akcijski plan kako bismo uklonili pitanje dvojne kvalitete. Činjenica da sudjeluje 16 država članica jasan je znak da ovo nije pitanje podjele Istoka i Zapada. Ujedno, reforma zakonodavstva EU o potrošačima "New Deal for Consumers" koju ćemo predstaviti u aprilu, otežat će tvrtkama da obmanjuju potrošače. Također, očekujem da industrija živi prema očekivanjima kupaca i nudi proizvode istih kvaliteta diljem EU", naglasila je. 

Kako bi se riješilo ovo pitanje, Komisija je još u septembru 2017. usvojila smjernice o tome kako primijeniti i provoditi zakone o zaštiti potrošača EU. Također je ponudila sredstva za podršku provedbenim aktivnostima država članica. Povjerenica Jourová se nekoliko puta susrela s predstavnicima prehrambene industrije kako bi zatražila od njih da zaustave prakse diferencijacije proizvoda. Neki proizvođači već su počeli mijenjati svoje recepte kako bi osigurali da se isti proizvodi prodaju diljem EU.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov


Izvori

AgPress


Tagovi

Prehrambena industrija Dvojna kvaliteta Vera Jourová Jean-Claude Juncker Evropska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🍇🏀 Nego, šta košarkaš zna o lozi? Pa, rekli bismo mnogo! Barem kada je u pitanju naš #junaksela jer je uz nju rastao 🔻