Lijep i na oko, ali još ljepšeg okusa, njihov sir polako osvaja tržište. Na pijacama je sve traženiji, a ista situacija je i na raznim gastronomskim manifestacijama.
Na našem tržištu ponuda sireva je veoma raznovrsna. Međutim veoma rijetko može da se kupi domaći tvrdi kravlji napravljen u jednom porodičnom gazdinstvu. Upravo takve sireve proizvode u gazdinstvu Balabanović u Novoj Pazovi u Srbiji. Za sada ih ima najčešće na pijaci u tom mjestu, ali se mogu probati i kupiti na raznim manifestacijama koje se organizuju širom Srbije.
Dragana Balabanović iako zaposlena, sa svojom porodicom se bavi mliječnim govedarstvom. Kaže kako je tvrdi kravlji sir počela da proizvodi na nagovor sina.
"Sin je insistirao da pokušamo sa proizvodnjom tvrdog kravljeg sira kojeg baš i nema na našem tržištu. Počeli smo samo za nas i naše prijatelje, a pošto su svi govorili da je sir izuzetnog kvaliteta i okusa, riješili smo da proizvodimo i za prodaju", kaže Balabanovićeva i dodaje da nije očekivala da će to biti baš tako, ali je ubrzo shvatila da je to bila prava odluka.
Već pri prvom izlasku na pijacu, kako kaže, sve što su imali su prodali, jer je u ponudi bilo samo tvrdog kozijeg sira, dok je kravljeg bilo sitnog ili u kriške.
"Vodili smo računa da naš sir bude lijepo upakovan, vakumiran. Naravno, uvijek ima i onog za probu, ali onaj koji je za prodaju mora biti i higijenski ispravan", kaže naša sagovornica i dodaje da je to imalo uticaja da sa svojom porodicom proširi proizvodnju i da sa svojim sirom već postane prepoznatljiva na tržištu. Daleko je bolje proizvoditi sir, nego prodavati mlijeko, kaže ona, i dodaje da za proizvodnju takvog proizvoda treba vremena i puno rada.
Gdje je stao Smail, nastavio Hazir - vlašićka pramenka i sir nadaleko poznati
"Nekada su naše majke i bake pravile samo sitni i sir u kriškama od kravljeg mlijeka, to je daleko lakše i brže od pravljenja tvrdog sira. Za ovaj koji moja porodica proizvodi treba dosta vremena i rada, ali isplati se. Mi smo nekada prodavali mlijeko, ali od toga nije bilo baš neke koristi. Prije nekoliko godina bili smo na prekretnici da li prestati sa mliječnim govedarstvom ili krenuti u neku ozbiljniju proizvodnju", kaže ovaj proizvođač iz Nove Pazove i dodaje da su se na sreću odlučili za proizvodnju sira i da nisu pogriješili.
"Mliječno govedarstvo je skupo, stočna hrana je skupa i puno se radi. Meni nije teško da uđem u štalu i da obavljam sve poslove oko hranjenja i čišćenja, a to rade i svi članovi moje porodice. Svi sve radimo", kaže Balabanovićeva.
Lijep i na oko, ali još ljepšeg okusa, njihov sir polako osvaja tržište. Na pijacama je sve traženiji, a ista situacija je i na raznim gastronomskim manifestacijama. To daje nadu, kaže Balabanovićeva, da njihova proizvodnja ima budućnost, a što je najvažnije mlađe generacije porodice imaju želju da proizvodnju unaprijede i brendiraju i tako postanu prepoznatljivi na veoma izbirljivom domaćem tržištu.
Tagovi
Autor