Uprkos jasnom turskom porijeklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji.
Ćevapi iz Bosne i Hercegovine našli su se na listi 100 najboljih tradicionalnih jela u svijetu ove godine. Na stranici Taste Atlas, koja predstavlja online vodič za tradicionalnu hranu, zauzeli su 64. mjesto s ocjenom 4,53.
Kao najbolje tradicionalno jelo na svijetu proglašen je japanski Kare s ocjenom 4,92.
Kako je navedeno u pojašnjenju, uprkos jasnom turskom porijeklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji.
Ćevapi se, opisuju, obično se prave od mljevene govedine - ili mješavine mljevenog junećeg mesa s drugim mesom kao što su svinjetina, teletina ili janjetina - začinjene mješavinom različitih začina; obično beli luk, so, crni biber, a ponekad paprika ili ljuspice ljute crvene paprike.
Nakon što se omekšaju par sati, ćevapi se peku na ćumuru. Tradicionalno, jedan dio jela sastoji se od deset komada ćevapa ušuškanih u mekani, vlažni, blago pečeni somun lepinu ili somun, te razne priloge poput kajmaka i ajvara (posebno popularanog u Hrvatskoj i Srbiji), te sirovog luka.
Zanimljivo je da ga nazivaju bosanski ćevap, a kao najbolje preporučuju ćevabdžinicu Tima-Irma u Mostaru, odnosno Hercegovini.
Od jela iz susjednih zemalja, na listi najboljih našla se i pljeskavica iz Srbije, tačnije Novog Sada, na pretposljednjoj 99. poziciji s ocjenom 4,47. Ovo nacionalno jelo poznato i kao srpski hamburger, opisuju kao ravnu okruglu pljeskavicu od mljevenog junećeg, svinjskog i telećeg mesa, ili kombinacija, uz dodatak odabranih začina poput paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima i sitno mljeveni luk i bijeli luk.
Ističu i kako je ovo jednostavno jelo teško savladati, jer je odnos mesa i masti izuzetno važan u procesu pripreme. Ukusna i sočna, naziv je dobila od riječi pljeskati, to je pokret ruke prilikom formiranja pljeskavica koje se zatim peku sa obje strane, sa tipičnim tragovima roštilja.
Tradicionalno, meso se zatim stavlja u debelu lepinu, koja je podjednako važna kao i meso - ne bi trebalo da bude previše suho, hladno, ni mrvljivo, već vlažno, elastično i toplo. Savršena pljeskavica treba da bude sočna, savršeno začinjena i po mogućnosti prelivena kajmakom – bogatim, zgrušanim, blago slanim, domaćim krem sirom.
Stranica inače sadrži više od 10.000 tradicionalnih jela i oko šest hiljada lokalnih sastojaka/proizvoda. Rangiranje se zasniva na više od 100.000 ocjena korisnika. Kompletnu listu najboljih tradicionalnih jela možete pogledati ovdje.
Tagovi
Autorica