Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Taste Atlas
  • 22.12.2022. 12:00

Tursko, a naše: Ćevapi iz BiH na listi najboljih tradicionalnih jela u 2022.

Uprkos jasnom turskom porijeklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji.

Foto: Depositphotos/igordutina
  • 492
  • 44
  • 0

Ćevapi iz Bosne i Hercegovine našli su se na listi 100 najboljih tradicionalnih jela u svijetu ove godine. Na stranici Taste Atlas, koja predstavlja online vodič za tradicionalnu hranu, zauzeli su 64. mjesto s ocjenom 4,53. 

Kao najbolje tradicionalno jelo na svijetu proglašen je japanski Kare s ocjenom 4,92.

Bosanski ćevapi

Kako je navedeno u pojašnjenju, uprkos jasnom turskom porijeklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji.
Ćevapi se, opisuju, obično se prave od mljevene govedine - ili mješavine mljevenog junećeg mesa s drugim mesom kao što su svinjetina, teletina ili janjetina - začinjene mješavinom različitih začina; obično beli luk, so, crni biber, a ponekad paprika ili ljuspice ljute crvene paprike.

Ćevapi se peku na ćumuru (Foto: Depositphotos/paulprescott)

Nakon što se omekšaju par sati, ćevapi se peku na ćumuru. Tradicionalno, jedan dio jela sastoji se od deset komada ćevapa ušuškanih u mekani, vlažni, blago pečeni somun lepinu ili somun, te razne priloge poput kajmaka i ajvara (posebno popularanog u Hrvatskoj i Srbiji), te sirovog luka.

Ćevapima se hvale, a o endemskim biljkama s razlogom šute?

Zanimljivo je da ga nazivaju bosanski ćevap, a kao najbolje preporučuju ćevabdžinicu Tima-Irma u Mostaru, odnosno Hercegovini. 

Novosadska pljeskavica

Od jela iz susjednih zemalja, na listi najboljih našla se i pljeskavica iz Srbije, tačnije Novog Sada, na pretposljednjoj 99. poziciji s ocjenom 4,47. Ovo nacionalno jelo poznato i kao srpski hamburger, opisuju kao ravnu okruglu pljeskavicu od mljevenog junećeg, svinjskog i telećeg mesa, ili kombinacija, uz dodatak odabranih začina poput paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima i sitno mljeveni luk i bijeli luk.

Ističu i kako je ovo jednostavno jelo teško savladati, jer je odnos mesa i masti izuzetno važan u procesu pripreme. Ukusna i sočna, naziv je dobila od riječi pljeskati, to je pokret ruke prilikom formiranja pljeskavica koje se zatim peku sa obje strane, sa tipičnim tragovima roštilja.

Jednostavno jelo je teško savladati (Foto: Taste Atlas)

Tradicionalno, meso se zatim stavlja u debelu lepinu, koja je podjednako važna kao i meso - ne bi trebalo da bude previše suho, hladno, ni mrvljivo, već vlažno, elastično i toplo. Savršena pljeskavica treba da bude sočna, savršeno začinjena i po mogućnosti prelivena kajmakom – bogatim, zgrušanim, blago slanim, domaćim krem sirom.

Stranica inače sadrži više od 10.000 tradicionalnih jela i oko šest hiljada lokalnih sastojaka/proizvoda. Rangiranje se zasniva na više od 100.000 ocjena korisnika. Kompletnu listu najboljih tradicionalnih jela možete pogledati ovdje


Tagovi

Ćevapi Tradicionalna jela Najbolja tradicionalna jela Taste Atlas Pljeskavica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.