Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušeni paradajz
  • 21.09.2019. 16:30
  • Izmir, Turska

Turska opskrbljuje evropske zemlje sušenim paradajzom

Paradajz, posut solju ili sulfitima, zavisno od zahtjeva kupaca, suši se jednu sedmicu, a zatim pakira. Proizvodi se najviše izvoze u staklenkama ili u paketima uglavnom u Evropu i mnoge druge zemlje.

Foto: BGC Agriculture and Food
  • 246
  • 15
  • 0

Izmir, grad smješten na zapadu Turske, jedan je od glavnih izvoznika sušenog paradajza u zemlji. Grad izvozi sušeni paradajz u 85 zemalja, uglavnom evropskih.

Paradajz se ondje sadi u aprilu, a bere u julu. Zatim se ostavi da se osuši na bijelim limovima.  

Paradajz, posut solju ili sulfitima, zavisno od zahtjeva kupaca, suši se jednu sedmicu, a zatim pakira, navodi aa.com. Proizvodi se najviše izvoze u staklenkama ili u paketima uglavnom u Evropu i mnoge druge zemlje.

Izvozna cijena 3 eura

Izvozna cijena sušenog paradajza je 3 eura po kilogramu. Iako se najviše služe kao dekoracija stolova u restoranima, sušeni paradajz se koristi i za izradu umaka, tjestenine i pizze. 

Kompanija koja posluje u Bergamu, BGC Agriculture and Food, objavila je da žele poboljšati proizvodnju sušenog paradajza. Voditelj prodaje i marketinga te kompanije, Gonca Arman rekao je da raste potražnja iz cijelog svijeta. 

"Paradajz je ljetno povrće, no ovaj proizvod možemo ponuditi potrošačima svih 12 mjeseci. Osušeni paradajz ne ide samo u bogate zemlje, u kuhinje poput američke, evropske, australske ili japanske, nego i u kuhinje zemalja u razvoju. Naravno, pristupačnost i cijena važni su faktori. Naš je cilj izvoziti ovaj proizvod u više zemalja."

Talijani su najveći kupci sušenog paradajza

Navodi da Italija potražuje puno sušenog paradajza. "Talijani ovaj proizvod najviše traže. Sušeni paradajz je u svijetu uglavnom poznat kao talijanski proizvod. Oni su ga prvi predstavili svijetu. Puno se koristi u talijanskim kuhinjama. U Italiji koriste sušeni paradajz u salatama, tjestenini, pizzama i kao umak u sendvičima."

Arman je otkrio i neke podatke o prodaji iz prošle godine te cijene proizvoda: "Prosječna prodajna cijena proizvoda je oko 3 eura. Naravno, to ovisi o ambalaži i načinu na koji je proizvod mariniran. Prošle godine smo prodali 900 tona suhog paradajza. To je bilo zbog naše ograničene ponude, a ne zbog zahtjeva kupaca. Ove godine želimo nadmašiti 1000 tona, a zatim doseći 1200 tona proizvodnje", zaključio je. 


Tagovi

Sušeni paradajz Uzgoj paradajza Izvoz Cijena BGC Agriculture and Food Gonca Arman


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.