Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 03.05.2016. 08:00

TTIP: Loš posao za evropsku poljoprivredu!

U izvještaju pod nazivom Prodavanje evropskih poljoprivrednika koji je objavljen prije nekoliko dana, ističe se kako će TTIP značajno povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a, dok će dobrobiti za evropske poljoprivrednike biti znatno manji.

Foto: Saharr/bigstockphoto.com
  • 162
  • 16
  • 0

Uzgoj goveda na pašnjacima jedan je od sektora evropske poljoprivrede čiji bi opstanak mogao biti ozbiljno doveden u pitanje ukoliko se usvoji Transatlanski trgovinski i investicijski sporazum između SAD-a i EU-a (TTIP), pokazuje novi izvještaj mreže okolišnih organizacija Friends of the Earth Europe.

U izvještaju pod nazivom Prodavanje evropskih poljoprivrednika koji je objavljen prije nekoliko dana, ističe se kako će TTIP značajno povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a, dok će dobrobiti za evropske poljoprivrednike biti znatno manji.

Tko prodaje evropske poljoprivrednike?

Studija koja je uspoređivala različite modele utjecaja TTIP-a, predviđa pad od 0.8% doprinosa poljoprivrede BDP-u EU, dok će doprinos poljoprivrede BDP-u SAD-a porasti 1,9%. Razlika u trgovanju hranom u korist SAD-a iznosi 4 milijarde eura. Da nije riječ samo o očekivanjima civilnog društva, pokazuju brojke modela Ministarstva poljoprivrede SAD-a koje predviđaju pad cijena plaćenih evropskim poljoprivrednicima u svakoj kategoriji hrane.

Ugrožen opstanak cijelih sektora EU poljoprivrede

Izvještaj naglašava kako će ugroženi biti i zaštita potrošača i okoliša. Naime, vlada SAD-a i proizvođači otvoreno pozivaju EU da oslabi zaštitu u područjima kao što su autorizacije GM proizvoda, sigurnost pesticida ili zabrane korištenja hormona u proizvodnji mesa.

No, čak i kada bi standardi EU u pitanjima sigurnosti hrane, dobrobiti životinja i slično, bili zadržani, preplavljivanje tržišta jeftinim proizvodima iz SAD-a donijet će ogromnu dobrobit za korporacije, a ruralna područja EU osiromašiti.

"TTIP je loš posao za evropsku poljoprivredu. Glavni dobitnici ovog sporazuma su velike prehrambene korporacije i industrijske farme u SAD-u. Svako uklanjanje EU ograničenja značit će velik porast uvoza i može biti konačni čavao u lijesu za neke od poljoprivrednih sektora u EU", komentirala je izvještaj Mute Schimpf iz Friends of the Earth Europe.

Cijeli izvještaj pročitajte ovdje.

Foto: Saharr/bigstockphoto.com


Tagovi

SAD TTIP Trgovinski sporazum


Autorica

Mirta Kolar

Više [+]

Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti, danas svestrani istraživački novinar s naglaskom na eko poljoprivredu i zaštitu okoliša.