Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU izvoz
  • 04.03.2017. 18:00

Trgovinski sporazumi pokretačka sila agrara

Trgovinski sporazumi pokretačka sila poljoprivrede EU!

Foto: bigstockphoto.com, dolgachov
  • 545
  • 57
  • 0

Nova studija Evropske komisije pokazuje da trgovinski sporazumi mogu pomoći u povećanju prodaje poljoprivrenih proizvoda, ali i dostupnih poslova u poljoprivredno-prehrambenom sektoru EU.

Sporazumi s Meksikom, Južnom Korejom i Švicarskom analizirani su do detalja.

Komisionar za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan rekao je da su samo ti sporazumi povećali vrijednost izvoza poljoprivrednih prerađevina za više od milijardu eura te su dodali vrijednost poljoprivredno-prehrambenom sektoru za čak 600 miliona eura. Jednako važno, ovo povećanje izvoza bilo je dobar temelj za stvaranje poslova posebno u primarnoj proizvodnji.

Manje barijera, više izvoza

Komisionarka za trgovinu Cecilia Malmström rekla je kako su trgovinski sporazumi, ako se dobro odrade, prava pokretačka sila za farmere i proizvođače hrane. "To nam također služi kao orijentir kako bi se riješili barijera u budućim sporazumima", rekla je.

Studija pokazuje da su dobrobiti sporazuma dvosmjerne. Uz povećanje izvoza i uvoza iz ovih zemalja, EU potrošači imaju veću dostupnost poljoprivrednim proizvodima. Nadalje, studija pokazuje kako uvoz generiran ovim sporazumima nije utjecao na domaću EU proizvodnju već je samo zamijenio uvoz iz drugih zemalja.

  • Sporazum između EU i Meksika dodao je 105 miliona eura izvozu EU 2013. većinom prerađene hrane i pića, dok se uvoz u vrijednosti od 316 miliona eura odnosio na primarne proizvode. Moguće je i daljnje otklanjanje trgovinskih barijera i modernizacija sporazuma.
  • Iako još uvijek nije u potpunosti funkcionalan, sporazum između EU i Južne Koreje dodao je 439 miliona eura izvozu EU u 2015. većinom primarnih proizvoda. Dodatni uvoz od 116 miliona eura većinom se odnosio na prerađenu hranu i pića.
  • Sporazum EU-Švicarska dostigao je vrijednost od 532 milona eura 2010.

Važnost informativnih kampanja

Studija daje naglasak promotivnim i informativnom kampanjama koje pomažu proizvođačima da dođu do novih tržišta. EU Komisija je znatno povežala budžet, a u tijeku su i Hoganovi posjeti Kolumbiji, Meksiku, Kini i Japanu te Vijetnamu i Indoneziji kako bi se promovirale vrednote EU proizvodnje. Sljedeći posjet će biti Kanadi koja je već pristala na sporazum s EU.

Komisionarka Malmström će posjetiti i Singapur i Meksiko.

EU izvoz dosegao je rekord u 2016.

Trgovinski sporazumi pomogli su EU da dosegne i izvozni rekord u 2016., a najveće povećanje bilo je u izvozu za SAD i Kinu, dok se uvoz smanjio. Čak 7.5% sveukupnog EU izvoza u 2016. čine poljoprivredni proizvodi.

Foto: bigstockphoto.com, dolgachov


Izvori

Europska komisija


Tagovi

Izvoz Trgovinski sporazum


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."