Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup voća i povrća
  • 29.01.2019. 11:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Traže povećanje: Cijena od 0,17 F za industrijski paradajz niska?

Fabrika za preradu voća i povrća Sava Semberija najviše kooperanata ima u semberskom selu Crnjelovo. Poljoprivrednik Mladen Mitrović smatra da će Sava ove godine morati povećati otkupnu cijenu sirovine i očekuju da će pregovori sa rukovodstvom fabrike, koji bi trebalo da budu održani narednih dana, dati i očekivane rezultate.

Foto: Pixabay/expres
  • 357
  • 11
  • 0

Domaći poljoprivredni proizvođači predstavljaju oslonac bijeljinske fabrike za preradu voća i povrća Sava Semberija koja je u ovu godinu ušla sa planom povećanja proizvodnje i to za 25 posto

Prošle je godine ova fabrika preradila je 5.500 tona sirovine, a ove godine proizvodnju će povećati za 25 odsto. Da bi obezbijedila potrebnu sirovinu, prije par godina su pokrenuli i vlastitu proizvodnju crvene roge paprike.

"Sve količine koje su ugovorene sa poljoprivrednim proizvođačima iz Semberije su otkupljene i plaćene ugovorenom dinamikom. Svim proizvođačima koji su predavali sirovinu u fabriku isplaćeno je 50 odsto po ugovoru 31. decembra prošle godine, a ostalih 50 odsto biće do 31. marta", rekao je za RTRS Stevan Filipović, direktor Save Semberija.

Morat će povećati otkupnu cijenu sirovine

Sava najviše kooperanata ima u semberskom selu Crnjelovo. Poljoprivrednik Mladen Mitrović kaže da je saradnja sa ovom fabrikom porodična tradicija. Smatra da će Sava ove godine morati povećati otkupnu cijenu sirovine i očekuju da će pregovori sa rukovodstvom fabrike, koji bi trebalo da budu održani narednih dana, dati i očekivane rezultate.

Mitrović kaže da proizvođači smatraju da je cijena od 0,17 feninga za kilogram industrijskog paradajza niska.

"Ima jedna prednost što se on bere kampanjski. Kada sazri obere se u nekoliko dana, a zatim ga mi odvozimo traktorima direktno u fabriku, pa mislimo da bi trebalo da ima veću cijenu", kaže Mitrović, i dodaje, da su što se tiče otkupa u Savi veoma korektni, jer su uzeli svu sirovinu, te da su čak tražili i više nego što mogu da proizvedu.

Domaće poljoprivrednike ugrožava roba iz uvoza

Za Duška Mitrovića fabrika Sava je veliki oslonac u proizvodnji, jer je pijaca na Agrtotržnom centru u jeku sezone pretrpana, a domaće poljoprivrednike ugrožava roba iz uvoza. On je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Savom, kojoj predaje sve što proizvede, ali kaže mora se povećati otkupna cijena, posebno paprike i paradajza.

Mitrović navodi da sve količine paprike i paradajza koji je proizveo i predao fabrici, ona otkupila, ali svake godine poskupljuje repromaterijal, dok je cijena u Savi ista već 7-8 godina.

"Mora se povećati cijena i jedino tako možemo opstati", upozorava Mitrović.

Proizvodi fabrike Sava mogu se naći na tržištu zemalja Evropske unije, Kanade, SAD, Australije i Dubaija, a od septembra prošle godine potpisan je ugovor vrijedan 11 miliona KM za Savine proizvode koji će biti distribuisani širom BiH.


Tagovi

Otkup voća i povrća Sava Semberija Otkupna cijena Industrijski paradajz Prerada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer