Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porezi u EU
  • 04.04.2016. 18:00

Tko ima najviše, a tko najniže poreze na hranu?

Prema istraživanju londonskog Instituta za ekonomske poslove Finska ima niz poreza na hranu i piće, Britanija ima najviši porez na vino, dok ga Češka uopće nema. Europljani su, prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, među najvećim potrošačima alkohola u razvijenom svijetu.

  • 120
  • 4
  • 0

Prema istaživanju najoštrijih propisa i najviših poreza na alkohol, nezdravu hranu te duhan i duhanske proizvode, koje je proveo londonski Institut za ekonomske poslove, Finska je najgora zemlja u Europskoj uniji. Istraživanje je rađeno na osnovu 32 faktora, od poreza, preko zabrane reklamiranja, do zabrane promotivnih cijena.

Najniže poreze i najlabavije propise o pušenju i konzumiranju alkohola imaju Češka i Njemačka. Visoki porezi na duhan i piće i strogi propisi obično se pravdaju brigom za zdravlje ljudi, mada dokazi ne govore tome u prilog. Prema spomenutom istraživanju Švedska je na drugom mjestu, Velika Britanija je treća, a Irska četvrta dok su Češka i Njemačka najliberalnije zemlje EU.

Finska ima niz poreza na hranu i piće

Londonski think- tank obrazložio je u izvještaju da Finska ima niz poreza na hranu i piće, uključujući čokolade, napitke, sladoled i konditorske proizvode, zabranu prodaje elektronskih cigareta i izuzetno visoke poreze na pivo, vino i žestoka pića. "Finska ima najviši u EU porez na pivo, drugi po visini porez na žestoka pića i treći po visini na vino. Ona je jedna od dvije članice EU koja ima državni monopol na prodaju alkohola, a popusti i promocije su potpuno zabranjeni", navodi se u izvještaju Instituta.

Britanija prva u EU po porezima na duhan

Švedska je druga članica EU koja ima državni monopol na prodaju alkoholnih pića. Trećeplasirana Britanija ima najviši porez na vino i cigerete u EU, na pivo je drugi po visini poslije Finske, a zabrana pušenja u toj zemlji je mnogo više drakonska nego u drugim članicama. Britanija je po porezima na duhan prva u EU, četvrta za alkohol i sedma za hranu i bezalkoholna pića.

Češka nema porez na vino, a porezi na pivo i žestoka pića su niski

Uz Češku i Njemačku, u grupi najliberalnijih su Luksemburg, Holandija, Slovačka, Austrija i Bugarska. U Češkoj nema poreza na vino, a porezi na pivo i žestoka pića su niski. Istovremeno su i porezi na duhan niski. Prema službenim podacima, akciza na cigarete je 28% maloprodajne cijene. Slično je u Njemačkoj, gdje su porezi na pivo, alkohol i duhan niski, a na vino ih nema.

Europljani su, prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, među najvećim potrošačima alkohola u razvijenom svijetu. Prednjače Litvanci, ali su među velikim potrošačima i Česi, Francuzi i Estonci.

Foto:bigstickphotos.com;boggy


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Žestoka pića Propisi Akcize Europska unija Porezi Duhan Nezdrava hrana Londonski Institut za ekonomske poslove Porezi na pivo Porezi na vino Prodaja alkohola

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]