Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porezi u EU
  • 04.04.2016. 18:00

Tko ima najviše, a tko najniže poreze na hranu?

Prema istraživanju londonskog Instituta za ekonomske poslove Finska ima niz poreza na hranu i piće, Britanija ima najviši porez na vino, dok ga Češka uopće nema. Europljani su, prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, među najvećim potrošačima alkohola u razvijenom svijetu.

  • 120
  • 4
  • 0

Prema istaživanju najoštrijih propisa i najviših poreza na alkohol, nezdravu hranu te duhan i duhanske proizvode, koje je proveo londonski Institut za ekonomske poslove, Finska je najgora zemlja u Europskoj uniji. Istraživanje je rađeno na osnovu 32 faktora, od poreza, preko zabrane reklamiranja, do zabrane promotivnih cijena.

Najniže poreze i najlabavije propise o pušenju i konzumiranju alkohola imaju Češka i Njemačka. Visoki porezi na duhan i piće i strogi propisi obično se pravdaju brigom za zdravlje ljudi, mada dokazi ne govore tome u prilog. Prema spomenutom istraživanju Švedska je na drugom mjestu, Velika Britanija je treća, a Irska četvrta dok su Češka i Njemačka najliberalnije zemlje EU.

Finska ima niz poreza na hranu i piće

Londonski think- tank obrazložio je u izvještaju da Finska ima niz poreza na hranu i piće, uključujući čokolade, napitke, sladoled i konditorske proizvode, zabranu prodaje elektronskih cigareta i izuzetno visoke poreze na pivo, vino i žestoka pića. "Finska ima najviši u EU porez na pivo, drugi po visini porez na žestoka pića i treći po visini na vino. Ona je jedna od dvije članice EU koja ima državni monopol na prodaju alkohola, a popusti i promocije su potpuno zabranjeni", navodi se u izvještaju Instituta.

Britanija prva u EU po porezima na duhan

Švedska je druga članica EU koja ima državni monopol na prodaju alkoholnih pića. Trećeplasirana Britanija ima najviši porez na vino i cigerete u EU, na pivo je drugi po visini poslije Finske, a zabrana pušenja u toj zemlji je mnogo više drakonska nego u drugim članicama. Britanija je po porezima na duhan prva u EU, četvrta za alkohol i sedma za hranu i bezalkoholna pića.

Češka nema porez na vino, a porezi na pivo i žestoka pića su niski

Uz Češku i Njemačku, u grupi najliberalnijih su Luksemburg, Holandija, Slovačka, Austrija i Bugarska. U Češkoj nema poreza na vino, a porezi na pivo i žestoka pića su niski. Istovremeno su i porezi na duhan niski. Prema službenim podacima, akciza na cigarete je 28% maloprodajne cijene. Slično je u Njemačkoj, gdje su porezi na pivo, alkohol i duhan niski, a na vino ih nema.

Europljani su, prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, među najvećim potrošačima alkohola u razvijenom svijetu. Prednjače Litvanci, ali su među velikim potrošačima i Česi, Francuzi i Estonci.

Foto:bigstickphotos.com;boggy


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Žestoka pića Propisi Akcize Europska unija Porezi Duhan Nezdrava hrana Londonski Institut za ekonomske poslove Porezi na pivo Porezi na vino Prodaja alkohola