Trenutna cijena blatničkog sira je od osam do devet maraka, a vjeruje se da će se ona udvostručiti nakon brendiranja.
Blatnički sir, proizvod čiju recepturu čuvaju teslićki poljoprivredni proizvođači, uskoro bi mogao postati novi brend ovog kraja. Zadatak je pred sebe postavilo novoosnovano Udruženje "Blatnički sir", a osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 20-ak poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom i kućnom preradom mlijeka.
U narednom periodu slijedi registracija udruženja koje će se posvetiti zaštiti geografskog porijekla ovog sira kao i prateće aktivnosti na njegovom brendiranju, promociji i marketingu. Blatnički sir na ovim prostorima proizvodi se od davnina, a riječ je o tradicionalnom proizvodu, ustaljenog kvaliteta i recapture, koji se trenutno plasira na kućnom pragu.
"On je jedan od simbola općine Teslić više decenija, ali nikada nije zaživio u smislu da ima tačno definiranu stručnu tehnologiju proizvodnje koja će omogućiti njegovu distribuciju i komercijalizaciju i šire od onoga što se dešava u samim domaćinstvima gdje se proizvodi", rekao je Milan Miličević, načelnik Teslića, koji je najavio i početak rada otkupne stanice za poljoprivredne proizvode.
Specifičan je po tome što se priprema od mješavine 40 posto ovčjeg i 60 posto kravljeg mlijeka. Zagrijano mlijeko se zasirava vlašićkom majom, a nakon usiravanja dodaje se so te tako pripremljen može da stoji dva mjeseca i duže, a u salamuri može da traje i godinu dana. Trenutna cijena mu je od osam do devet maraka po kilogramu, a vjeruje se da će se ona udvostručiti nakon brendiranja.
Pored zaštite geografskog porijekla, cilj je i povećati proizvodnju, obezbijediti siguran plasman i veću cijenu ovog kvalitetnog proizvoda. Zaštićena oznaka geografskog porijekla štiti i proizvođače i potrošače. Ovlaštene proizvođače od konkurencije na tržištu jer garantuje kontrolisan i poseban kvalitet proizvoda, a potrošače jer su sigurni da kupuju originalan "Blatnički sir". Jedna od aktivnost u narednom periodu bit će izrada elaborata neophodnog za registraciju oznake.
Treba napomenuti i da je osamdesetih godina prošlog vijeka na ovim prostorima proizvedeno više od 700 tona blatničkog sira.
Tagovi
Autorica