Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 24.06.2019. 18:00

SZO: Hranom se godišnje otruje 23 miliona ljudi

Pokvarena hrana ugrozi zdravlje svake desete osobe na planeti bar jednom godišnje, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 111
  • 22
  • 0

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), od trovanja pokvarenom hranom godišnje izgubi život više od 400 hiljada ljudi.

U Evropi u jednoj godini oboli 23 miliona ljudi od trovanja hranom, navodi SZO. U toj organizaciji ističu da je taj broj mnogo veći, ali da ne mogu reći koliki tačno zbog toga što nisu svi slučajevi prijavljeni liječnicima.

Za stvaranje epidemije odgovoran cijeli lanac prehrane

Do stvaranja epidemija i nekad, nažalost, i smrtnih ishoda dolazi zato što u lancu prehrane svi pokušavaju progurati pokvarenu namirnicu potrošaču, piše Dojče vele. Kako se navodi u pisanju tog medija, problem nastaje na samom početku kada, na primjer, prodavač voća i povrća pokuša sa zdravim voćem i povrćem neprimjetno prodati i neki komad koji je već počeo trunuti. Navode takođe da se problem širi kada trgovci, u cilju da prodaju proizvode na bilo koji način, sakriju istekle rokove trajanja. Posebno se u tekstu ovog medija ističe nepažnja i nemarnost u ugostiteljskim objektima gdje se, kako navode, događa da se iskoristi i hrana koja nije preporučljiva za jelo samo kako se to što je kupljeno ne bi bacilo.

Veliki problem u siromašnim zemljama je što se pokvarena hrana ne baca

Kako Dojče vele piše, u siromašnim zemljama pokvarena hrana predstavlja veliki problem jer se, upravo zbog nedostatka finansija i loše materijalne situacije, hrana koja nije zdrava i ispravna ne baca, već se često koristi u ishrani. 

Veliku opasnost, predstavlja pokvareno meso. Ono što tu stvara veliki problem jeste što se i takvo meso proda, po nižoj cijeni svakako, jer je prodavačima najvažnije da profitiraju i ne budu na velikom gubitku. S obzirom na to da je i takvo meso, kao i svaki proizvod koji dođe do potrošača, moralo proći nadležna tijela za nadzor hrane, važno je apelirati na vlade država da posebno obrate pažnju i uvedu rigoroznije kontrole hrane.


Izvori

DW


Tagovi

Trovanje hranom Epidemija Svjetska zdravstvena organizacija


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...