Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba lješnjaka
  • 22.09.2017. 07:00

Strigo put od plantaže do potrošača

Strigo je brend orašastih plodova, za bh tržište, kojeg je porodica Zgonjanin iz Kostajnice samostalno stvorila na osnovu plasmana domaćeg lješnjaka iz vlastite proizvodnje.

Foto: Dragana Midžić
  • 2.844
  • 382
  • 0

Porodicu Zgonjanin iz Kostajnice zatekli smo u berbi lješnjaka na porodičnom imanju u selu Strigova. Njihova plantaža lješnjaka koja se prostire na površini od 5 hektara nalazi se na, kako kažu, savršenoj nadmorskoj visini za uzgoj orašastih plodova od oko 300 m. Pola zasada lješnjaka je u punom rodu, a na preostaloj površini se nalazi mladi zasad.

Porodično preduzeće koje se inače bavilo prodajom i prevozom drvnih sortimenata, mladi preduzetnik Predrag Zgonjanin, ambiciozno je proširio novim proizvodnim projektom pod nazivom Strigo. Godine ljubavi prema prirodi i rodnom zavičaju Peđa je pretočio u recept za uspješan privatni biznis.

Imaju lakoprihvatljiv finalni proizvod

Pokretanjem pogona za pakovanje domaće uzgojenog lješnjaka sa vlastitog imanja razvio je lako prihvatljiv finalni proizvod koji se već probio na domaće tržište. Strigo lješnjak, grožđice, badem, pistacije i Strigo student mix trenutno obuhvataju asortiman proizvoda u vrećicama od 100 grama.

Godine ljubavi prema prirodi i rodnom zavičaju Peđa je pretočio u recept za uspješan privatni biznis.

"Što se tiče sorte na našoj plantaži, uzgajamo Istarski dugi, Istarski okrugli i Rimski lješnik. Istarski dugi ima jako dobru aromu, dok je okrugli krupniji i lakši za obradu. Rimski je malo sitniji, ali izuzetno otporan na mraz. Na plantaži su također zasađene i druge voćke kao što su šljiva Čačanka, kruška Viljamovka, više vrsta oraha i pitomog kestena", objasnila nam je Rada Zgonjanin, Peđina majka i vlasnica gazdinstva koje je nasljedila od roditelja.

Krug zatvoren svom potrebnom mehanizacijom

U sklopu imanja porodica posjeduje prateće objekte i svu potrebnu mehanizaciju za uzgoj i branje lješnjaka koju su obezbijedili isključivo vlastitim sredstvima.

Nakon modernizovane berbe, koju obavljaju uz anganžman sezonskih radnika, proces pročišćavanja, sušenja, kalibriranja, odvajanja jezgre od ljuske te sortiranja i pakiranja lješnjaka nastavlja se u pogonu za preradu koji se nalazi na površini od 3000 m². Osim hladnjače koja održava svježinu proizvoda pogon je opremljen i mašinama za klasiranje i čišćenje lješnika, za pečenje orašastih plodova, kao i posebno značajnu mašinu za sterilizaciju i klasiranje kestena.

Priča oko kestena bi mogla biti vrlo ozbiljna

"Strigo je brend orašastih plodova, za naše tržište, kojeg smo samostalno stvorili na osnovu plasmana domaćeg lješnjaka iz vlastite proizvodnje. Ostale poluproizvode koje pakujemo u našu ambalažu otkupljujemo od drugih proizvođača. Međutim, priča oko kestena bi mogla da se pretvori u nešto još ozbiljnije pošto je Kostajnica bogata kestenom. Ipak, ove godine uslijed velike suše prinos kestena će biti slabiji i manje kvalitetan tako da za sada nećemo ulaziti u preradu i otkup", rekao je Zgonjanin za naš portal.

U sklopu imanja porodica posjeduje prateće objekte i svu potrebnu mehanizaciju za uzgoj i branje lješnjaka koju su obezbijedili isključivo vlastitim sredstvima.

Potencijal koji se prepoznaje u uzgoju orašastih kultura na ovom potkozarskom području zasigurno bi bio garancnija za osiguravanje sirovine koja već ima obezbjeđeno tržište. U slučaju povećavanja potreba tržišta moglo bi doći do širenja i novih nasada na imanjima u okolici.

Poljoprivrednicima država treba čuvati leđa

"Iz mog dosadašnjeg iskustva mogu potvrditi da bez početnog kapitala, jasno definisanog cilja i velike predanosti poslu šanse za uspijeh su male. Država bi se više morala pobrinuti za ljude koji su zainteresovani da se odluče baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Treba neko da odgovornije stane iz njih, da im pomogne različitim mjerama i povoljnim poticajima kako bi lakše pokrenuli vlastiti posao", istakao je Predrag.

Kada bi se mladi ljudi odazvali ideji koju je započeo predani, mladi čovjek poput Peđe, umjesto da se okreću težnjama da pobjegnu sa svoje plodne zemlje, sutrašnjica ovog kraja bi bila mnogo svjetlija.

Foto: Dragana Midžić


Povezana biljna vrsta

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Strigo Porodica Berba Domaći Lješnjak Imanje Selo Strigova Plantaža Orašasti Plod Pakovanje


Autorica

Dragana Midžić

Više [+]

Dragana je visoko zvanje diplomiranog novinara stekla na Filozofskom fakultetru u Banjoj Luci. Posjeduje dvije godine radnog iskustva u struci od čega jednu na rukovodećoj poziciji glavnog i odgovornog urednika JP “Centar za sport, turizam, informisanje, kuturu i obrazovanje” Kostajnica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...