Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samozapošljavanje žena
  • 02.08.2018. 09:30

Stoja Marković dodatni prihod pretvorila u biznis - uzgaja šampinjone

Vidim izlaz u ovome, može se raditi, Bijeljina je veliko tržište i uvijek se traži proizvod više", pojašnjava Markovićeva.

Foto: Bigstockphoto/Kuttelvaseorva
  • 485
  • 27
  • 0

U semberskim je selima sve više žena koje su odlučile iskoristiti sredstva za samozapošljavanje. Jedna od njih je i Stoja Marković koja je uz pomoć kredita pokrenula proizvodnju šampinjona. Stoji i njezinoj porodici će Zavod za zapošljavanje pomoći da prošire i registriraju posao. 

Markovićeva je po struci precizni tehničar, a sticajem okolnosti postala je stručnjak za proizvodnju šampinjona. Naime, prije sedam godina krenula je od jedne podrumske prostorije, a sada šampinjone uzgaja na 300 metara kvadratnih, navodi RTRS.

Proces proizvodnje traje 35 dana

Kaže kako je organska proizvodnja zahtjevna, ali zavoljela je ovaj posao koji joj omogućava i da je stalno sa porodicom. "Proces proizvodnje traje oko 35 dana. Prvo branje se dešava za 21 dan. Nakon što se obere, radi se zalijevanje, nako sedam dana slijedi drugo branje", ističe Stoja Marković koja je dodatni prihod pretvorila u biznis kojega će proširiti uz pomoć 5.000 KM za samozapošljavanje.

"Imam dva gajilišta koja sam uspjela da napravim donekle, da ih dogradim, da pokušam da idem dalje. U planu sam da se širim dalje. Vidim izlaz u ovome, može se raditi, Bijeljina je veliko tržište i uvijek se traži proizvod više", pojašnjava Markovićeva.

Posao za teško zapošljive kategorije

Da žensko preduzetništvo u selima uzima zamah potvrdili su i u bijeljinskoj Filijali Zavoda za zapošljavanje.

"Riječ je o teško zapošljivoj kategoriji žena koje su ostale na selu, koje su uglavnom posvećene poslu domaćice. Neće biti samo žene već čitave porodice i njihovi muževi koji rade ili ne rade i djeca", kaže Siniša Kajmaković, rukovodilac bijeljisnke Filijale Zavoda za zapošljavanje.

Stoja Marković 24 sata bdije nad šampinjonima. U proizvodnji, pakovanju i isporukama proizvoda učestvuje cijela porodica – suprug, koji je inače zaposlen i troje djece. Nisu ih pokolebale ni poplave prije četiri godine koje su im sve odnijele. Kreditno su se zadužili i obnovili proizvodnju. 

Stoja poručuje: "posla ima ko hoće da radi - bitna je dobra ideja, trud, upornost i odricanje i na kraju se isplati". 


Tagovi

Samozapošljavanje Žensko preduzetništvo Uzgoj Šampinjoni Stoja Marković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]