Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zamjena za meso
  • 21.08.2021. 15:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Sombor

Šta je sejtan i može li da bude dosljedna zamjena mesu?

Osnovni sastav veganskih proizvoda je biljno meso - sejtan, koji se pravi tako što se ispire škrob iz žitarica, odnosno pšeničnog brašna. Dobija se proteinska smjesa koja se začini, termički obradi i vakumira, bez ikakvih dodataka ili aditiva.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 265
  • 178
  • 0

Na posljednjem Noćnom Bazaru u Novom Sadu mogli su se vidjeti razni štandovi sa prehrambenim delikatesima malih proizvođača. Jedan štand je naročito privlačio pažnju, jer su na njemu bile poredane kobasice, pljeskavice i drugi "mesni" proizvodi sa namazima, ali u malim pakovanjima. U pitanju su specijaliteti Vegeterijane Plus iz Sombora. Kao što sam naziv kaže, u pitanju su posno-vegansko-vegeterijanski proizvodi bez sadržaja životinjskog porijekla.

"Mi proizvodimo namaze od suncokreta, paprike, sremuša, luka, zatim sir sa okusom suncokreta, pikant i običan, onda kulen i kobasice, slaninu, čvarke, pljeskavice, falafele, i to sve na bazi sejtana. Sve je isključivo vegansko, bez aditiva, bez konzervansa, ništa životinjskog porijekla", kaže Miloš Momirović čija je majka započela ovu proizvodnju prije dvije decenije, a profesionalno od 2011. godine.

Kako nastaje sejtan?

Osnovni sastav ovih proizvoda je biljno meso - sejtan, koji se pravi tako što se ispire škrob iz žitarica, odnosno pšeničnog brašna. Dobija se proteinska smjesa koja se začini, termički obradi i vakumira, bez ikakvih dodataka ili aditiva. Dakle, da bi se dobio specifičan okus pljeskavice, kulena, slanine - tom sejtanu se dodaju začini koji bi se inače dodavali u te mesne proizvode.

Smjes za pljeskavicu kojoj se dodaje mlaka voda

"U pljeskavicu ide lan, suncokret, sušeno povrće, od začina, bijeli luk, crni luk, biber... Smjesa je kompaktna, a kad se doda topla voda i ispeče se, budu fenomenalne pljeskavice, jednostavno je i brzo."

Proteinska smjesa ili gluten od kog zapravo nastaje ovo "pšenično meso" je neutralnog okusa koje upija aromu začina. Najčešće se pravi od polubijelog brašna tipa T-850 i crnog brašna tipa T-1100, a može se umijesiti u kućnim uslovima. Takođe, može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane u svježem i dimljenom obliku. 

Svaka godina sa prodajom je bolja od prethodne

Koliko je popularna zamjena za meso, naročito uslijed podizanja svjesti o zaštiti životne sredine, uticaja klimatskih promena, pa i pandemije virusa korona koja je mnoge navela da razmišljaju o zdravoj ishrani, svedoči i zanimanje za proizvode Vegeterijane Plus.

Sve veće interesovanje za posnu hranu bez životinjskog porijekla

"Zadovoljni smo, sve je više ljudi koji poste ili se ovako hrane. Svaka godina je po prodaji bolja od prethodne, sve ide bolje. Najbolja reklama je kad neko proba, pa kad dođe opet zadovoljan, preporuka je najbolja reklama. Trenutno radimo ovako, a u budućnosti, videćemo da li ćemo proširiti asortiman", kaže Momirović.

Međutim, na pitanje, da li bi svoje proizvode, koji se inače mogu naći u prodavnicama zdrave hrane po cijeloj Srbiji, prepreporučio nego pravo meso životinjskog porijekla, naš sagovornik je ostao uzdržan.

"Ne bih nikome ništa preporučivao, to je stvar slobodnog izbora, tako da neka svako odluči najbolje sam", zaključuje somborski proizvođač.


Tagovi

Sejtan Vegeterijana Plus Miloš Momirović Gluten Pšenično meso Veganska hrana Veganske pljeskavice


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...