Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurobarometar
  • 09.01.2024. 12:00

Šta bh. građani gledaju pri kupovini hrane: Nije bitno odakle je, bitna je cijena

U Bosni i Hercegovini prvi put provedeno istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane. Evo rezultata!

Foto: Depositphotos/.shock
  • 92
  • 28
  • 0

Prilikom kupovine hrane, građani Bosne i Hercegovine prvo gledaju cijene, pokazalo je istraživanje Eurobarometra koje je prvi put provedeno i u našoj zemlji. Potom pažnju obrate na sigurnost i okus, pa tek onda na geografsko porijeklo.

Zabrinjava ih trovanje

Kada su u pitanju nedoumice u vezi sa sigurnošću hrane, Bosance i Hercegovce najviše zabrinjava trovanje putem hrane ili pića koji su kontaminirani bakterijama, virusima ili parazitima, potom genetski modificirani sastojci te aditivi poput boja, konzervansa ili pojačivača okusa. Najmanje pažnje u ovom segment posvećuju dobrobit domaćih životinja, na primjer tokom transporta.
Posljednje istraživanje Eurobarometra je prošireno na svih sedam zemalja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, pa su tako u njemu učestvovali i bh. građani.

"Možemo bolje razumjeti zabrinutost i potrebe građana te učiniti našu komunikaciju utjecajnijom. Ova saradnja već donosi plodove kroz kampanje koje zajedno provodimo, te služi kao input za naše nacionalne partnere pri izravnoj komunikaciji s njihovim građanima", izjavila je Barbara Gallani, šefica Odjela za komunikacije i partnerstvo u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA).

Istraživanje Barometra provedeno je između 31. maja i 25. juna 2023. godine, a obuhvatilo je više od 6.600 ispitanika u sedam zemalja iz različitih društvenih i demografskih skupina koji su intervjuirani licem u lice kod kuće ili online na svom maternjem jeziku. U Bosni i Hercegovini su intervjuirana 1.003 ispitanika.

Bh. građani kao i evropski

Cijena hrane je bila najvažnija i građanima Evropske unije (54%), na drugom mjestu, s 51% odgovora, bio im je okus hrane, dok su sigurnost hrane i geografsko porijeklo hrane dobili po 46% odgovora. Ispitanici su imali mogućnost izabrati najviše tri odgovora na ovo pitanje.

Od 1 kg mesa naprave 2 kg šunke - zašto čitati deklaracije?

Ukupno 69% ispitanika u Bosni i Hercegovini izjavilo je da je lično zainteresirano za temu sigurnosti hrane, a 31% njih dalo je negativan odgovor. Približan je rezultat i na nivou EU, gdje je 70% ispitanika odgovorilo da je lično zainteresirano za sigurnost hrane.

Interaktivna mapa s rezultatima istraživanja dostupna je u dokumentu ispod ovog teksta.


Dokumenti


Tagovi

Sigurnost hrane Eurobarometar Istraživanje Građani BiH Barbara Gallani


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.