Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tvornica pomfrita
  • 19.10.2016. 16:00

Srebreničanka - posao, ali i otkup krompira!

Tvornica pomfrita Srebreničanka ima u planu upošljavanje dodatnog broja radnika, kako se obim proizvodnje pomfrita i drugih prerađevina od krompira bude povećavao!

Foto: srebrenicanka.ba
  • 1.288
  • 62
  • 0

Tvornica za proizvodnju pomfrita Srebreničanka, koja već ostvaruje značajan pozitivan efekat u privrednom razvoju ove regije, u skorijoj budućnosti ima u planu upošljavanje dodatnog broja radnika, kako se obim proizvodnje pomfrita i drugih prerađevina od krompira bude povećavao!

Dobre vijesti istaknute su na susretu federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića i savjetnika Diplomatske misije Republike Azerbejdžan Ismayila Jafarova te predstavnika tvornice za proizvodnju pomfrita Srebreničanka Dževada Šahmana.

Jedan od proizvoda tvornice

Investicija u "Srebreničanku" vrijednosti je sedam i po miliona KM, a tvornica upošljava radnike s područja Srebrenice i Bratunca.

Uzgoj i otkup krompira

Izloživši planove širenja proizvodnog asortimana i povećanja prerade, u nastavku razgovora, predstavnici Srebreničanke istakli su potrebu osiguranja dovoljnih količina domaće uzgojenog krompira. Ministar Dedić je kazao da je Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, spremno podržati organizovani uzgoj i otkup krompira za preradu kroz kooperantsko-ugovorne odnose.

Naglasio je također da ovakvi aranžmani zasigurno idu na obostranu korist i primarnih proizvođača i prerađivača, jer ugovorenim otkupom domaćeg krompira sa tvornicom Srebreničanka, proizvođači ostvaruju garantovan plasman krompira a samoj tvornici osigurava se dugoročno snabdijevanje sirovinom, a time i održivost ove vrijedne investicije.

Pošto je tvornica smještena u Srebrenici, ova investicija predstavlja izuzetnu razvojnu šansu u ovom povratničkom području, jer se otvaraju mogućnosti povećanja primarne proizvodnje, prerade i plasmana prerađevina od krompira na domaće kao i izvozna tržišta, zaključeno je na razgovoru.

Foto: srebrenicanka.ba


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Tvornica pomfrita Srebreničanka Zapošljavanje Krompir Kooperanti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P