• Divlji nar
  • 09.10.2019. 14:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Podgrani

Sok od divljeg nara spreman osvojiti Europu

Sok od divljeg nara tvrtka "Limfa nar" proizvodi po organskim načelima, a imaju i certifikat kojega kontrolira Federalni zavod za javno zdravstvo. Udovoljavaju svim kriterijima tržišta Evropske unije.

Foto: Pixabay/noseinthesky (ilustracija)
  • 382
  • 39
  • 0

Preko 500 stabala divljeg nara čini plantažu tvrtke "Limfa nar", u mjestu Podgrani, 18 kilometara od Mostara. Od plodova ovog tradicionalnog hercegovačkog voća proizvode i autentični hercegovački proizvod - sok od nara koji završi širom BiH, ali i regije. 

Sok od nara su nedavno predstavili i na sajamskoj manifestaciji Hercegovački plodovi Mediterana, održanoj proteklog vikenda u Stocu. 

Cijeđenje se obavlja tradicionalnom metodom

"Radi se o bioproizvodu sa certifikatom koji kontrolira Federalni zavod za javno zdravstvo sa svim analizama. Pravimo autentični poizvod - sok od divljeg nara s minimalnim dodatkom šećera od 1,5% do 2 %  tako da ga mogu piti i dijabetičari", za Bljesak.info kaže Nađa Tipura dodajući da se cijeđenje obavlja tradicionalnom metodom u prostoriji, za tu namjenu, izgrađenoj na samoj plantaži. Cijeđenje se radi pomoću prokromske prese, sa svim posebnim zaštitama. 

Tipura ističe kako je dolazak na sajam Hercegovački plodovi Mediterana za ovu tvrtku bio pun pogodak. 

"Posjetitelji su jako zadovoljni i zainteresirani, pripremili smo za njih degustaciju, pa skoro svi stanu, kušaju, raspitivaju se... Radi se o iskusnim postrošačima koji imaju i svoje domaće radinosti, pa nam je jako interesantno i važno dobiti komentar od njih, ali i naših potencijalnih kupaca", kaže Nađa. 

Važna je podrška države

Budući da je kompletna proizvodnja organska, a prati ju ispitivanje kemijskog i bakteriološkog sastava od strane Zavoda za javno zdravstvo, ovaj je proizvod spreman i za izvoz u zemlje Europske unije, odakle dolazi sve više upita za ovaj sok. 

"Smatram da možemo ići van granica BiH. Potrebno ja osigurati kapacitete za male proizvođače i imati podršku države. Uz to, za Europu morate imati kontinuitet u isporuci i to je garancija uspjeha i otkupa proizvoda", zaključuje Nađa Tipura. 


Tagovi

Sok od divljeg nara Divlji nar Nađa Tipura Organsko Autentični proizvod Limfa nar Hercegovački plodovi Mediterana


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine mraz nije uništio cvjetove jagode.